Matica hrvatska osnovala podružnicu u Slavonskom Kobašu

08.11.2022.

09:58

Autor: Silvio Stilinović/Vijesti/HRT/R.S.

Kultura pamćenja Slavonskog Kobaša u povijesno-jezičnom kontekstu

Kultura pamćenja Slavonskog Kobaša u povijesno-jezičnom kontekstu

Foto: Vijesti / HRT

Matica hrvatska nedavno je osnovala podružnicu u Slavonskom Kobašu u Brodsko-posavskoj županiji. To je možda i jedno od najmanjih mjesta na kojem djeluje Matica, no u toj su podružnici mladi ljudi, znanstvenici, koji unatoč akademskim karijerama, iz rodnog mjesta nisu otišli.


Jedan od njih je i Josip Jagodar, mladi znanstvenik, zaposlenik Sveučilišta u Slavonskom Brodu. O svom malom, ali za povijest Posavlja pa i ovog dijela Hrvatske, važnom mjestu, Slavonskom Kobašu, napisao je znanstveni rad na 450 stranica, "Kultura pamćenja Slavonskog Kobaša u povijesno-jezičnom kontekstu".


- Tu imamo Kobašane koji su u ovoj mikrosferi kobaškoj, budući da selo nije na drumu, bilo je vezano uz Savu. Sava je bila glavni prijevoznik, put kojim se moglo odlaziti, imamo intelektualce kao što su Ante Premužić, akademski slikar Zdravko Ćosić, za HRT rekao je Josip Jagodar iz Odjela društveno-humanističkih znanosti Sveučilišta u Slavonskom Brodu.


Ovaj povijesno-jezični rad ne bi mogao bez koautorice, vrsne poznavateljice slavonskih i šokačkih govora i narječja.


- Josip Jagodar je sigurno kroničar brodskoga Posavlja, a ona i Kobaša kao svoga sela. Na njegovu inicijativu je knjiga nastala prije dvije godine. Radili smo na njoj tri godine, a zbog korone je ona stajala, dakle nije bila promovirana, kazala je Emina Berbić Kolar, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. 


Iznimna vrijednost ove knjige jest obrada povijesti mjesta i razvoja jezika na malom prostoru od gotovo 1000 godina prije Krista do 1946. 


- Drugi dio knjige čini kobaški običaj, katolika prvenstveno koji su obrađivali godišnji ciklus od Uskrsa do Uskrsa. Treći dio je rječnik kobaškog govora, istaknuo je Jagodar.


- Drago mi je danas iz dva razloga i zbog ove knjige mi je posebno drago, ali evo i da ogranak Matice hrvatske počinje aktivno s radom, dodao je Antun Pavetić, načelnik općine Oriovac.


Puna dvorana vatrogasnog doma pokazuje kako su i danas stanovnici toga malog mjesta ponosni na Slavonski Kobaš, a iz njega se ne ide bez poziva pučke pjesnikinje, bake Kate Sekulić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!