Međimurje obilježava Dan sjedinjenja s maticom zemljom Hrvatskom

09.01.2023.

14:38

Autor: Hina/HRT/R.S.

104. obljetnica sjedinjenja

104. obljetnica sjedinjenja

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Međimurje 9. siječnja obilježava jedan od najvažnijih datuma u svojoj povijesti Dan sjedinjenja s maticom zemljom Hrvatskom, a na 104. obljetnicu sjedinjenja, župan Matija Posavec istaknuo je da upravo taj događaj Međimurje čini Međimurjem.

Velika Narodna skupština 9. siječnja 1919. okupila je na Franjevačkom trgu u Čakovcu oko deset tisuća Međimuraca koji su donijeli odluku o odcjepljenju Međimurja od Mađarske izrazivši pritom pripadnost hrvatskom narodu.


Međimurje je bilo 57 godina pod mađarskom državom, pod jednom željom nekoga drugoga da uvede svoju kulturu, jezik i svoje običaje, međutim međimurski narod koji je živio u Međimurju to nikada nije dozvolio, istaknuo je Posavec na svečanoj akademiji održanoj u Čakovcu.


Dodao je da je okupiti toliko ljudi 1919. godine, kada nije bilo mobitela ni interneta, bila velika stvar.


- Gotovo iz svake kuće barem jedna osoba bila je dionik tog skupa na kojem se pročitala rezolucija o odcjepljenju od Mađarske i pripajanju matici Hrvatskoj, rekao je međimurski župan, ističući da je Međimurje danas "regija snažnog identiteta sa snažnom vlastitom sviješću o tome kakvi su njihovi običaji, kultura, karakter.


Hrvatski je sabor 2005. godine, na inicijativu tadašnjega saborskog zastupnika Dragutina Lesara, 9. siječnja proglasio spomendanom, a uime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića na svečanoj akademiji bio je zastupnik Dražen Srpak, koji je istaknuo kako je poznato da su Mađari na razne načine pokušali zadržati Međimurje, dragulj u hrvatskoj kruni.


Istaknuvši da su se 9. siječnja Međimurci stihijski, ali i pod vodstvom međimurskih velikana masovno okupili kako bi se očitovali o odcjepljenju od mađarske države, Srpak je rekao da danas svjedočimo težnji Ukrajinaca da za svoju zemlju i svoj narod osiguraju slobodu.


Neka im se sreća što prije osmjehne, a žrtve i rat nestanu s lica zemlje i neka zavlada mir, rekao je Srpak.


Uoči svečane akademije, diljem Međimurja odana je počast prosvjetiteljima, ljudima koji su tada poveli narod u ujedinjenje. Na čakovečkome gradskom groblju, kod posljednjeg počivališta dr. Ivana Novaka gradonačelnica Ljerka Cividini istaknula je da je dr. Novak bio predvodnik pokreta vraćanja Međimurja tamo gdje je povijesno i etnički oduvijek pripadalo, među sunarodnjake, u domovinu Hrvatsku.


Njegov život i rad, kao i svih onih koji su se početkom prošlog stoljeća borili za hrvatsko Međimurje, treba biti stalni podsjetnik na našu tešku i slavnu prošlost, poručila je Cividini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!