06:40 / 23.06.2021.

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Regionalni dnevnik/HRT

Međimurska popevka u posebnom ruhu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Međimurska popevka neizostavan je dio međimurskog identiteta. Od 2018. je na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine. Posvećena joj je i glazbena smotra koja se već pola stoljeća održava u Nedelišću. A upravo na veliku obljetnicu popevka je dobila i posebno izdanje. 

Međimurska popevka u srcu svakog Međimurca ima posebno mjesto, kaže sopranistica Tamara Korunek. Te pjesme su predivne po zvuku, a posebno po tekstovima - sentimentalne su i melankolične, dodaje.

Tradicionalni napjevi njeguju se na razne načine. Jedan od njih glazbena je smotra koja se od 1971. održava u Nedelišću. Toj manifestaciji kao i svim dosadašnjim izvođačima posvećena je nova knjiga "Pušlek međimurskih popijevki" profesora Stjepana Hranjeca koja sadrži tekstove 50 pjesama.

Priložen je i audio zapis s 25 snimljenih popevki. Svakoj pjesmi priloženi su kajkavski stihovi i komentari, ali i engleski prijevod, što je prvi takav slučaj s međimurskom popevkom. Na taj način autor je popevku želio približiti i stranim posjetiteljima koji će lakše doživjeti osebujne tekstove.

- I danas međimurska popevka živi kroz stvaralaštvo suvremenih autora i to vrlo intenzivno. Ona je davno prešla granice Međimurja. Susrećemo je u rock glazbi, imamo je i u blues glazbi, u izvornom obliku i pop glazbi, kaže Ivan Pranjić, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.

No najviše se ipak njeguje u izvornom obliku i to upravo u Nedelišću gdje se svake godine okupi velik broj njezinih zaljubljenika i promicatelja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!