Mediteranski ugođaj Nenada Marasovića u Varaždinu

11.12.2018.

11:32

Autor: Danijela Bratić-Herceg/V.M./HRT

default error photo
Iako rođen u Zagrebu, Nenada Marasovića posljednje desetljeće i pol zaokuplja mediteranski krajobraz. Tako su njegovi imaginarni čempresi, otoci i brodice uplovili u varaždinsku Galeriju starih i novih majstora.
Iako rođen u Zagrebu, Nenada Marasovića posljednje desetljeće i pol zaokuplja mediteranski krajobraz. Tako su njegovi imaginarni čempresi, otoci i brodice uplovili u varaždinsku Galeriju starih i novih majstora.

Nenad Marasović je u više od 3 desetljeća prisutnosti na likovnoj sceni, izlagao na brojnim izložbama. Taj suvremeni hrvatski likovni umjetnik autor je iznimnog opusa i prepoznatljivog rukopisa.

Prije otprilike 15 godina slikar Nenad Marasović napravio je velik zaokret u svom stvaralaštvu i vratio se svojim životnim korijenima: Ja sam s figuracije i ljudskog tijela zapravo prešao na Mediteran koji me opčinio i još uvijek me opčinjava,  kaže Marasović ističući da se može varirati cijeli inventar Mediterana upotrebljavajući arhitekturu, kamen, raslinje i boje ljeta: Tako možete stvoriti jedan svijet koji je praktički nepresušan,  zaključuje Marasović.

Nema ovdje problematiziranja, uvijanja, filozofskih rasprava. Autor promatra i divi se svakodnevnim prizorima i svijetu koji ga podsjeća na djetinjstvo. Svijet koji daruje publici jednostavan je pogled kroz prozor na viške uvale, pučinu, brojne motive koji ga okružuju jer na slikama su većinom motivi otoka Visa, s kojeg potječe i na kojem živi dio godine.

Nekako se već uobičajilo, kad dođu ovi sivi hladni dani u Varaždin, da prezentiramo ove južne mediteranske autore. Nama Varaždincima u ovako hladnim danima lijepo dođe ovo toplo slikarstvo,  komentira ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek, a upravo takav dojam ostavlja pogled na vedre slike, pune boja i detalja.

Izložba Nenada Marasovića postavljena je do 19. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!