14:46 / 16.04.2020.

Autor: V.M./Hina

Međunarodni dan muzeja 2020. koroni i potresu unatoč

Plakat Ivana Picelja, 1980. (izvor: MDC)

Plakat Ivana Picelja, 1980. (izvor: MDC)

Foto: - / -

Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, održat će se i ove godine, ali u skladu s novonastalom situacijom zbog pandemije koronavirusa te nedavnog potresa, sva će se događanja ostvariti u virtualnom okruženju.
Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, održat će se i ove godine, ali u skladu s novonastalom situacijom zbog pandemije koronavirusa te nedavnog potresa, sva će se događanja ostvariti u virtualnom okruženju.

Muzejski dokumentacijski centar
će i ove godine prikupljati programe i sve informacije o događanjima koje muzeji osmisle za Međunarodni dan muzeja te ih objavljivati na zajedničkom web siteu. Tema manifestacije Muzeji za jednakost: različitost i uključivost danas predstavlja posebni izazov.

- Pred pandemijom i potresom svi smo se s jedne strane našli ugroženima, a istovremeno svi postali ranjivi i za sve je potrebno naći način kako da ih uključimo. Vjerujemo da ćemo naš dan i ovaj jubilarni 40. put obilježiti uspješno i glasno - koroni i potresu usprkos, ističu web stranici MDC-a.
Međunarodni dan muzeja 2020. Muzeji se svom danu približavaju u nezapamćeno teškim uvjetima

Kako se podsjeća u tekstu Maje Kocijan i Tončike Cukrov, prije točno 40 godina Muzejski dokumentacijski centar prvi je put bio organizator obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj, objavivši prvi u nizu plakata, djelo Ivana Picelja, kojim se krenulo u promoviranje važnosti muzeja kao institucija koje služe društvu i njegovom razvoju.

Danas se muzeji diljem svijeta 18. se svibnju približavaju u nezapamćeno teškim uvjetima - gotovo su svi pomoreni pandemijom COVID-a, zatvoreni za javnost, dvorište Irskog muzeja moderne umjetnosti postaje privremena mrtvačnica, oni američki prisiljeni su na masovna otpuštanja djelatnika, samo Science Museum u Minnesoti otpustio ih je 400, ugovori se otkazuju, smanjivanje primanja negdje je već počelo, drugdje je najavljeno, gubici koji se najavljuju u onim najvećim mjere se desecima milijuna dolara, Metropolitan očekuje gubitak od sto milijuna.

- Zagrebački muzeji u svoj su svojoj krhkosti još i protreseni do pucanja, oblijepljeni žutim i crvenim naljepnicama koje govore da će njihova vrata ostati zatvorena i nakon što se riješimo korone, napominje se.
Zbrajaju se štete u zagrebačkim muzejima - nužna hitna reakcija <script async src="//cdn.embedly.com/widgets/platform.js" charset="UTF-8"></script>

Muzeji su proteklih tjedana već ušli u virtualni svijet, otvaraju se virtualne izložbe, predstavljaju se knjige, nude se virtualne šetnje i čitanje muzejskih izdanja online.

ICOM
je u uputama za organiziranje Međunarodnog dana muzeja tražio da se kreativnim događanjima i aktivnostima muzealci založe za ključnu ulogu muzeja u društvu, osnaživanje različitosti i uključivanja u našim kulturnim institucijama, promociju kulturne razmjene kao katalizatora mira među ljudima te primjenu UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

Uobičajeni datum, 18. svibnja ostaje kao dan kada će muzeji obilježiti svoj dan na digitalnim platformama, a za planirane fizičke aktivnosti ICOM predlaže vikend od 14. do 16. studenog. Europska noć muzeja pomaknuta je na 14. studenog, a 16. studenog je rođendan ICOM-a.
Online programi muzeja i galerija sve kreativniji <script async src="//cdn.embedly.com/widgets/platform.js" charset="UTF-8"></script>

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!