12:12 / 18.05.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Hina/V.M./HRT

Međunarodni dan muzeja: 'Muzeji za jednakost'

-

-

Foto: - / -

Međunarodni je dan muzeja, koji se ovoga 18. svibnja obilježava koroni i potresu usprkos. Održava se se u novonastalim okolnostima i diljem Hrvatske s temom 'Muzeji za jednakost: različitost i uključivost'.
Međunarodni je dan muzeja, koji se ovoga 18. svibnja obilježava koroni i potresu usprkos. Održava se se u novonastalim okolnostima i diljem Hrvatske s temom 'Muzeji za jednakost: različitost i uključivost'.

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju.

Međunarodna muzejska zajednica (ICOM) pokrenula je obilježavanje 1977. godine, koje se od 1992. provodi na određenu temu. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj, vodi od 1980. Muzejski dokumentacijski centar, koji je ujedno promotor cijele manifestacije.

Muzeji diljem svijeta rade u nezapamćeno teškim uvjetima

Muzeji diljem svijeta u nezapamćeno teškim uvjetima obilježavaju današnji dan: gotovo su svi zbog  pandemije zatvoreni za javnost. Dvorište irskog Muzeja moderne umjetnosti bilo je čak privremena mrtvačnica, a brojni američki muzeji prisiljeni su na masovna otpuštanja djelatnika. Očekuju se svugdje i veliki gubici.

Teško je stanje i u većini zagrebačkih muzeja koji se nalaze u centru grada koji je stradao u potresu što potvrđuju crvene i žute naljepnice statičara kojima su oblijepljeni. Ipak, niz zagrebačkih muzeja pripremio je virtualne programe.

Popis prigodnih programa hrvatskih muzeja možete pronaći na internetskoj stranici Muzejskog dokumentacijskog centra.Ministarstvo kulture: Međunarodni dan muzeja preselio u virtualni svijet

Međunarodni dan muzeja zbog pandemije COVID-19 preselio se u virtualni svijet, a muzejska se struka pokazala kao pokretač društva odgovorivši interdisciplinarnim pristupom na izazove kriznoga vremena, ističe Ministarstvo kulture u poruci u povodu Međunarodnoga dana muzeja.

- Međunarodni dan muzeja se nakon gotovo pola stoljeća obilježavanja, u vremenu u kojemu su gotovo svi muzeji svijeta bili zbog pandemije COVID-19 prisiljeni zatvoriti svoja vrata posjetiteljima, preselio u virtualni svijet, napominje se iz Ministarstva.

Muzejska se struka, ističe se u poruci, kao čuvarica baštine ponovno pokazala kao pokretač društva te je interdisciplinarnim i kreativnim pristupom odgovorila na izazove ovih neobičnih kriznih vremena.

- Povezujući se s ljubiteljima umjetnosti i baštine putem virtualnih izložbi i šetnji muzejima, predstavljanjem muzejskih izdanja i knjiga, organizacijom kreativnih, interaktivnih radionica za djecu i odrasle te drugim aktivnostima stvorili su dijalog utemeljen na toleranciji, suosjećanju te uključivosti, doprinoseći tako društvenoj ravnoteži u razdoblju socijalnog distanciranja, poručuju iz Ministarstva kulture.

Ekipe emisije Dobro jutro, Hrvatska obišle su jutros Muzej Slavonije u Osijeku i Muzej grada Šibenika, a u studiju smo ugostili višu kustosicu iz Muzejskog dokumentacijskog centra i voditeljicu Međunarodnog dana muzeja Tončiku Cukrov:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!