11:25 / 19.05.2020.

Autor: Inja Svetl/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Međunarodni dan muzeja u nezapamćenim okolnostima

-

-

Foto: - / -

Gotovo pola stoljeća svijet obilježava 18. svibnja kao Međunarodni dan muzeja. Ove se godine održava u nezapamćenim okolnostima - diljem planeta većina muzeja još je zatvorena za javnost, no muzealci se kao čuvari kulturne baštine ne predaju.
Gotovo pola stoljeća svijet obilježava 18. svibnja kao Međunarodni dan muzeja. Ove se godine održava u nezapamćenim okolnostima - diljem planeta većina muzeja još je zatvorena za javnost, no muzealci se kao čuvari kulturne baštine ne predaju.

Pronalaze oni različite načine kako bi dospjeli do svoje publike. Pri tome Hrvatska nije iznimka i taj dan obilježava pod motom ‘Muzeji za jednakost: različitost i uključivost’.

Mnogi su hrvatski muzeji odgovorili na nezapamćenu situaciju - i kulturnu baštinu preselili u virtualni svijet. Povezali su se s publikom nudeći im i nove i stare sadržaje.
Međunarodni dan muzeja: 'Muzeji za jednakost' Posebno je komplicirano stanje u Zagrebu, gdje je muzeje i galerije oštetio potres. Malo je onih koji su uspjeli otvoriti svoja vrata, pri čemu su se neki, poput Moderne galerije, snalazili kako su god znali pa su pod napuknutu kupolu postavili - zaštitnu skelu.

U Muzeju grada Zagreba sretni su što, uz stalni postav, posjetitelje dočekuju svojevrsnom senzacijom - u katedrali stradaloj u potresu otkriveni su ulomci nadgrobne ploče zagrebačkog biskupa Luke Baratina s početka 16. stoljeća.

- Imali smo tu sreću pronaći u potresu dijelove jednog od najboljih skulpturalnih renesansnih radova na području kontinentalne Hrvatske, istaknuo je muzejski savjetnik Boris Mašić.

Povijesna zgrada muzeja pretrpjela je manju štetu koje je žurno sanirana: Teško je čovjeku koji dugo radi u instituciji da bude zatvoren, nedostupan javnosti, ali mi za to vrijeme nismo ljenčarili. Naprotiv, mi smo od prvog dana se odmah prihvatili posla, dapače zaposlenici su dolazili već u nedjelju ujutro, napomenuo je ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić.

Mnogi su muzealci usprkos svim nevoljama cijelo ovo vrijeme pripremali izložbe - tako, primjerice, od danas osječki Muzej Slavonije dočekuje posjetitelje izložbom 'Tikvica mala, stotinu šara'.

- Nije sve tako crno, nije sve tako loše, muzej smo otvorili za posjetitelje. To je već nešto, izjavio je ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling.

Optimizma čini se ne nedostaje - muzejski djelatnici nastavljaju raditi na svojim projektima, pa makar i virtualnim, kako bi obogatili našu strogo ograničenu svakodnevicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!