Međunarodni je dan muzeja, zbog epidemije pad posjeta veći od 70%

18.05.2021.

20:56

Autor: HRT/Dnevnik/Anja Cerar

Dan muzeja

Dan muzeja

Foto: HRT / Dnevnik

Međunarodni je dan muzeja koji se, kao i diljem svijeta, obilježava i u Hrvatskoj. Zbog epidemije u nas je zabilježen pad posjeta muzejima veći od 70%, a stanje su dodatno pogoršale posljedice dvaju velikih potresa.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja posebno je prigodna u jeku pandemije i potresa. Jedan je od zasigurno najpogođenijih zagrebački Muzej za umjetnost i obrt, pred kojim je dug put oporavka.

- Mogu sa zadovoljstvom reći da je Muzej za umjetnost i obrt krenuo već prema Muzeju za umjetnost i obrt budućnosti. Dobili smo sredstva za prvu fazu obnove, počeli smo s evakuacijom našeg fundusa, rekao je ravnatelj Miroslav Gašparović.

Gdje pohraniti i čuvati umjetnine uvijek je aktualan problem. Upravo u Muzeju za umjetnost i obrt održava se dvodnevna virtualna konferencija - s temom muzejskih čuvaonica.

- Često ispod radara prolazi problematika čuvaonica, uvijek se koncentracija i pozornost usmjere na naše izložbene programe, a to je zapravo velik dio našeg posla, potpuno nevidljiv javnosti, kaže Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja.

Svoj golemi fundus sa 116 zbirki Muzej Slavonije u Osijeku na Dan muzeja ponudio je i u virtualnom formatu. A Gradski muzej Vinkovci predstavio je novu zaposlenicu - Belu.

- Gradski muzej Vinkovci jedini trenutačno u Hrvatskoj ima svog muzejskog terapijskog psa, koji sudjeluje u radu, rekao je Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci.

Na Velikom Brijunu, u prostoru crkvice sv. Roka, otvorena je izložba "Osjetila" mladog kipara Marka Človeka.

- Ova serija radova nastala je u protekle tri godine, ona predstavlja ljudske perceptivne organe u sklopu s antikom. Htio sam predstaviti kao da su pronađeni u povijesti, kao neka vrsta lažne arheologije, navodi Marko Človek, kipar.

A arheologija vodoopskrbe u Splitu, od Dioklecijana do danas, u središtu je novootvorenog, prvog splitskog "Muzeja vode", smještenog u staroj zgradi vodovoda.

- Kao što je poznato, još je svojedobno bizantski car Konstantin Porfirogenet za našu vodu govorio da je to najukusnija voda od svih, ističe Marijan Čipčić, kustos izložbe.

Protekla godina bila je teška za muzeje diljem svijeta. Mnogi su zbog krize bili ili su još zatvoreni, ali njihovi djelatnici nastavljaju s radom usprkos uvjetima - kao i ostatak svijeta, s pogledom usmjerenim prema budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!