Međunarodni je dan plesa

29.04.2021.

09:08

Autor: Hina/V.M./HRT

Predstava "Weltschmerz" skupine TRAFIK

Predstava "Weltschmerz" skupine TRAFIK

Foto: Krunoslav Marinac / UPUH

U povodu Međunarodnog dana plesa, koji se obilježava na današnji dan, 29. travnja, Udruga plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH) u suradnji sa svojim članovima organizira bogat program događanja u kojemu će sudjelovati brojni umjetnici diljem Hrvatske.

O programu Međunarodnog dana plesa ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarala je s Martinom Marin iz ZPC-a:

Na inicijativu Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), Međunarodni dan plesa održava se od 1982. godine 29. travnja, na rođendan francuskog baletnog reformatora i svestranog kazališnog umjetnika Jean Georgesa Noverra (1727.-1810.).


Osnovna ideja Međunarodnog dana plesa je podsjećanje da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Na taj se dan širom svijeta čitaju poruke poznatih osoba iz svijeta plesa koje promiču temeljnu ideju Međunarodnog dana plesa.


Ove godine međunarodnu poruku potpisuje Friedemann Vogel, a autorica hrvatske poruke je Maša Kolar koja će točno u podne na YouTube kanalu UPUH-a uživo iz karlovačkog Starog grada Dubovca pročitati poruku:

Maša Kolar: Ples kao manifest naše kulture


- Odakle ples? Ples je oduvijek i u potpunosti. Ples je toliko prirodan da je svijet bez njega nezamisliv. Ples je na milijune načina prirođen našim tijelima; on blista u svojoj raznovrsnosti i bogatstvu, stoji u poruci Maše Kolar u povodu Međunarodnoga dana plesa 2021. Ističući kako je "ples manifest kulture", poziva sve da se "više oslonimo na primordijalni potencijal tijela, na tu fino uštimanu 'mašinu' koja podupire ples i život".


Maša Kolar je, među ostalim, poručila i da je "živući svijet je unikatno i spektakularno čudo; oboje su prirodna datost koja širi pozitivan i miroljubiv stav, pozitivnu energiju i zadovoljstvo."

Maša Kolar

Maša Kolar

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Međunarodna poruka Friedemanna Vogela - ples je naš zajednički instinkt


Istaknuti plesni umjetnik Friedemann Vogel nagrađivan brojnim nagradama, plesao je više od 20 godina na poznatim pozornicama diljem svijeta, od La Scale u Milanu do Boljšoj teatra u Moskvi i Svjetskog baletnog festivala u Tokiju, osvajajući i kritičare i publiku. Vogel je nositelj nacionalne titule "Kammertänzer", najviše počasti koju plesači u Njemačkoj mogu dobiti.


Vogel je tako, među ostalim poručio da "sve počinje pokretom; to je naš zajednički instinkt, a ples je rafinirani pokret komunikacije. Ma koliko važna i dojmljiva bila besprijekorna tehnika, bit plesa je ipak njegova izražajnost".


- Kada nam odjednom, zbog zatvorenih kazališta i otkazanih festivala, više nije dozvoljeno plesati, naši svjetovi zamiru. Bez fizičkog kontakta. Bez predstava. Bez publike. Nikada u novijoj povijesti plesna zajednica nije bila pred tako velikim zajedničkim izazovom da ostane motivirana, da pronađe svoj smisao postojanja, ustvrdio je Vogel.


Ali, poručio je, "baš kad nam se oduzme nešto dragocjeno, doista cijenimo važnost onoga što radimo i koliko ples znači za cjelokupno društvo".


Vogelova poruka bit će pročitana i na središnjoj proslavi koja se od 14 do 18 sati emitira uživo iz Pariza:

U povodu Međunarodnog dana plesa, Udruga plesnih umjetnika Hrvatske - UPUH najavljuje i bogat program u kojemu će tijekom čitavog dana sudjelovati brojni umjetnici diljem Hrvatske, a prenosit će se putem zooma i preko YouTube kanala UPUH-a.


Detaljan program događanja dostupan je na Facebook stranici UPUH-a.


Online program počinje u 10 sati radionicom Tjelesne jutarnje prakse koju će voditi Lana Frgačić:

"Teško je prihvatiti činjenicu ograničenja rada"


- U ovom turbulentnom periodu koji je zadesio sve naše kolegice i kolege, teško je prihvatiti činjenicu ograničenja i obustave našeg rada. Ono što nas kao scenu čini jakima i ujedinjenima jest međusobna suradnja, podrška i solidarnost. Javnost i plesna scena se kroz program Međunarodnog dana plesa povezuju, upoznaju i razmjenjuju iskustva, prakse i izvedbe, napominju iz UPUH-a.


Poručuju i to da sada, kada je "potreba za kretanjem, za živućim i neposrednim osjećajem dijeljenja i komunikacije, za provođenjem vremena u zajedničkom radu i međusobnom učenju stavljena u pitanje, upravo sada trebamo potaknuti jedni druge i slaviti naš rad."


A online slavlje nakon radionice u 10 sati, nastavlja se u 11.30 sati izvedbom "Stvarnosne kompozicije//ima nešto što me raduje" Kristine Lovrić, koju možete pratiti na YouTube kanalu UPUH-a:

 U 15h  sati slijedi javljanje uživo iz Lovrana i site-specfic plesnu improvizaciju Plesnog PAL laboratorija u suradnji s UO FRONESIS:

Od 19.00 sati možete pogledati otvorenu probu Plesne udruge Tiramola uživo iz Splita na platou Doma mladih, nakon video performansa u 19.15 sati slijedi plesni film Kristine Paunovski "The poetic body": 

Programi Zagrebačkog plesnog centra


Zagrebački plesni centar (ZPC) i ove će godine obilježiti Međunarodni dan plesa raznolikim plesnim programom besplatnim za posjetitelje, a prikupljat će se donacije profesionalnim plesnim umjetnicima koje institucije nisu poduprle tijekom koronakrize.


ZPC je priredio bogat program koji u 14 sati početi plesnom radionicom Aleksandre Mišić, nakon toga, u 18 sati, posjetitelji će moći u dvorištu ZPC-a vidjeti predstavu Bazen, adaptiranu za vanjski prostor, u koreografiji Eme Crnić i izvedbi umjetničke organizacije Škvadra.


Večer će pak na krovnoj terasi ZPC-a donijeti predstavu Love Will Tear Us Apart čiji koncept i koreografiju potpisuju Saša Božić i Petra Hrašćanec, a izvodi Petra Hrašćanec. Predstava će se izvesti čak dvaput, prva izvedba u 19.30 i druga u 20.30 sati, kako bi ju, zbog reduciranoga broja, moglo vidjeti što više gledatelja.


Kako je istaknuto, svi programi besplatni su za sve posjetitelje, a prikupljat će se donacije u svrhu financijske pomoći profesionalnim plesnim umjetnicima - članovima Udruge plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH) i Udruga profesionalnih plesnih umjetnika (UPPU) Puls) u koronakrizi nisu isplatile nikakve potpore.


Za radionicu se treba prethodno prijaviti i rezervirati mjesto na info@zagrebackiplesnicentar.hr. Mjesto na izvedbama predstave Love Will Tear Us Apart može se pak rezervirati putem mrežne stranice www.zagrebackiplesnicentar.hr ili e-poštom na blagajna@zagrebackiplesnicentar.hr. Rezervirane ulaznice moći će se podići blagajni ZPC-a do 27. travnja u 20 sati.

Međunarodni dan plesa obilježit će se i u Karlovcu 


U Karlovcu programe organiziraju Centra za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. te u suradnji s Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske i Plesnim centrom TALA iz Zagreba. 


Svečanost počinje u 12 sati čitanjem međunarodne i hrvatske poruke plesnih umjetnika na različitim karlovačkim punktovima: Stari grad Dubovac, most na Kupi, plato na Kupi, Atelje suvremenog plesa, glazbeni paviljon, Paviljon Katzler, Trg Josipa bana Jelačića, parkovi oko Doma sv. Antuna, Vrbanićev perivoj, Ruski put, drveni most na Korani, trg Aquatike, Foginovo kupalište, dječje igralište Vunjsko polje, Urbani park Hrvatskog doma.

Dan plesa u programu HRT-a


Na Trećem programu HTV-a u 22.10 sati prikazujemo emisiju Histeria Nova: Škola vertikalnog plesa. U sklopu redovnog edukativnog programa Umjetničke organizacije Histeria Nova u Republici Hrvatskoj se od 2016.godine održavaju programi ljetnih škola vertikalnog plesa i somatskog učenja pod umjetničkim vodstvom koreografkinje i redateljice Marije Šćekić.


Film koji predstavlja prošlogodišnju radionicu vertikalnog plesa kao posve novu, marginaliziranu, po život opasnu plesnu umjetnost koja niti jednog gledatelja, polaznika ili promatrača ne ostavlja ravnodušnim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!