20:36 / 05.04.2021.

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/IMS/HRT

Chicago: Moguće uklanjanje "Indijanaca" Ivana Meštrovića

Ivan Meštrović

Ivan Meštrović

Foto: Branka Slavica / HRT

U Chicagu traje javna rasprava o mogućem uklanjanju s javnih površina 40-ak spomenika među kojima su i glasoviti "Indijanci" Ivana Meštrovića. Gradske vlasti konačnu bi odluku trebale donijeti u lipnju. Uz hrvatsku diplomaciju, u napore da spomenik ostane na mjestu gdje je postavljen prije 93 godine, uključili su se i brojni Meštrovićevi američki poštovatelji. 

Dopisnica HRT-a, Branka Slavica bila je na Sveučilištu Notre Dame u saveznoj državi Indiani, gdje je Meštrović proveo posljednjih sedam godina života...

Odmah na ulazu u prestižno katoličko sveučilište u Indiani posjetitelje dočekuje Meštrovićev Marko Marulić. „Notre Dame" danas čuva više od 150 Meštrovićevih skulptura i oko 400 crteža. U muzejskoj arhivi pohranjene su originalne skice za spomenik „Indijanci".

- Bilo je to vrlo produktivno razdoblje. Ne samo da je stvarao umjetnost, već je i podučavao. Studenti diljem Sjedinjenih Država dolazili su ovamo kako bi proveli vrijeme s njim, što je sačuvano u našim zapisima i dokumentima, govori prof. Joseph Antenucci Becherer, direktor Muzeja umjetnosti SNITE na Sveučilištu Notre Dame.

Sa suprugom Olgom živio je u ovoj kući nedaleko od sveučilišnog kampusa. Iako u 70-ima, imao je nevjerojatnu radnu etiku.

- Meštrović je dolazio u studio svaki dan. Dovezla bi ga gospođa Meštrović, bojala se da će proći kroz crveno svjetlo jer je uvijek u mislima imao djelo koje je u tom trenutku radio, sjeća se skulptor John David Mooney, posljednji student Ivana Meštrovića.

Iz njujorškog Metropolitan Muzeja u Baziliku Svetog Srca ovdje je 1955. prenesena Meštrovićeva mramorna "Pieta".

Posljednje razdoblje umjetnikova života iznimno je spiritualno. Prijatelje i sugovornike pronalazi u hrvatskim franjevcima u Chicagu koji i danas čuvaju neka njegova djela i pisma.

- Meštrović je imao nekoliko svojih faza u životu, i akademskih, i političkih i ostalih, ali mislim da tih zadnjih godina, u njegovim djelima se vidi se dubina, tjeskoba, ljudske sudbine, odnosno susret Boga i čovjeka, rekao je fra Jozo Grbeš, kustos hrvatskih franjevaca SAD-a i Kanade.

Njegov najpoznatije djelo u SAD-u svakako su „Indijanci" za čiju ga je izradu 1928. odabrala privatna fundacija Ferguson. Meštrovićevi poklonici u Americi žele da taj spomenik ostane jedan od znakova prepoznavanja Chicaga.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!