Meštrovićeva skulptura s kravatom poziv je na izložbu - "Priča o kravati"

01:09 / 26.05.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

"Priča o kravati", zajednička izložba Academia Caravtice i Sveučilšta u Zagrebu

"Priča o kravati", zajednička izložba Academia Caravtice i Sveučilšta u Zagrebu

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Slavnu skulpturu Ivana Meštrovića "Povijest Hrvata", ispred zgrade Sveučilišta, Zagrepčani od jutros mogu vidjeti - s kravatom. Poziv je to na izložbu "Priča o kravati", otvorenu u predvorju zgrade, kojom se obilježava 400 godina od nastanka prvog portreta s kravatom na svijetu, Ivana Gundulića iz 1622. godine.

- To što je kravata hrvatska, ali ona odavno pripada Europi i cijelom svijetu, nuka me reći "kravata obvezuje", jer treba biti dostojan kravate, skrenuti pozornost i značenja njena isčitavati, kazao je Marijan Bušić, ravnatelj ustanove Academia Cravatica. 

- Osim povijesne i modne, ona naravno ima sociološke, filozofske, kulturološke, gospodarske, naravno i političke, diplomatske aspekte, načine na koji se može promatrati i širiti pozitivnu reputaciju o hrvatskoj prošlosti, o hrvatskom narodu kao o jednom od najstarijih naroda Europe, izjavio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!