Metamorfoza iz vrta, Danijela Srdareva

15.01.2018.

16:33

Autor: Vesna Zovko/M.Š.

-

-

Foto: - / -

U zagrebačkoj galeriji Botaničar otvorena je izložba 'Metamorfoze iz vrta' akademskog slikara i grafičara Danijela Srdareva.
U zagrebačkoj galeriji Botaničar otvorena je izložba 'Metamorfoze iz vrta' akademskog  slikara i grafičara Danijela Srdareva.
U Botaničaru – zelene priče. Kao iz Lorkinih stihova. I prostora i djela koja već samim svojim nazivom Metamorfoze iz vrta  asociraju na uvijek intrigantne kameleonske priče. Metamorfoze iz vrta, zapravo kameleona i njegova metamorfoza, kao i metamorfoza i nas ljudi tema je ovoga ciklusa. Na primjer na jednoj od slika list koji se pretvara u srce, a srce koja se pretvara u kameleona ili obrnuto,  objašnjava Danijel.
Posebnu draž izložbi daju kukci od crne žice u kombinaciji s neobičnim kutijama. Eliminirao sam crtežne koje često izlažem na svojim izložbama, ali sam ovaj put izložilo prostorne crtežne, žičane skulpture kukaca. Otiskao sam i seriju grafika na kartonskima kutijama koje su dio svake te žičane skulpture ili njihov postament.   Akademski slikar i grafičar Danijel Srdarev već odavno istražuje svijet imaginarnog vrta, igrajući se simbolima preobrazbe. Metamorfoze iz vrta nastavak su njegovog dosadašnjeg ciklusa bestijarij. Ovi svojevrsni unutarnji i vanjski pejzaži dočarani su raznolikim medijima izražavanja.
Živopisna djela, kameleonske tajanstvenosti, pričaju priče o metamorfozama oko nas i u nama. Istodobnim procesima skrivanja i razotkrivanja. Trenucima kada volimo zeleno. Kao Lorca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!