15:24 / 09.07.2018.

Autor: E.L.S./HRT

MFF: Uz filmove zanimljiv i glazbeni program

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Glazbeni program prve festivalske večeri, 24. srpnja, otvorit će hip-hop bend "Krankšvester" koji je, napominju organizatori, motovunskom festivalu već posvetio sočnu pjesmu.
Motovun Film Festival (MFF) uz filmove na srednjovjekovni središnji motovunski trg tradicionalno donosi i zanimljiv glazbeni program, u okviru kojega će ove godine, s obzirom na partnerstvo s gradom Berlinom, nastupiti i tamošnji DJ-evi na čelu sa zvijezdom Ianom Pooleyem.

Glazbeni program prve festivalske večeri, 24. srpnja, otvorit će hip-hop bend "Krankšvester" koji je, napominju organizatori, motovunskom festivalu već posvetio sočnu pjesmu.

Osječki provokatori parodijom i satirom seciraju tipičnog posttranzicijskog Hrvata i donose razornu dijagnozu hrvatske zbilje. Autori singla Gaber, koji su mnogi prošle godine nazvali hitom, kažu kako ih seljaštvo na perverzan način nasmijava, ali svojom muzikom stvaraju tužan vic, pa se publika ima pravo smijati i plakati, ističu.

'Splitsko stanje uma' na Motovun donose TBF, koji su prije 14 godina imali najmasovniji koncert na Motovunskom filmskom festivalu.

Kako je Berlin, ove godine partner festivala, prijestolnica techna i tom će se glazbenom žanru posvetiti par večeri. Na motovunsko brdo stiže Corin Arnold, svjedok kulturne ekspanzije njemačkog glavnoga grada u devedesetima i osnivač kultne i najdugovječnije berlinske glazbene večeri "Dangerous Drums", između ostalog i u slavnom klubu Tresor, o kojem je snimljen film iz ovogodišnjeg motovunskog programa.

Kao drugi legendarni gost iz Berlina najavljen je Mark Reeder, rođeni Britanac koji se krajem sedamdesetih doselio u taj grad i udario temelje scene elektroničke glazbe. Reeder, koji je i član žirija ovogodišnjeg festivala, kumovao je karijerama brojnih danas poznatih elektroničkih izvođača, a kao pripadnik berlinskih supkultura sudjelovao u stvaranju dokumentarca "B-film: zvuk i strast Zapadnog Berlina 1979. - 1989.", koji će također biti prikazan u Motovunu.

Na zatvaranju festivala, 28. srpnja, duh najboljih berlinskih klubova trebao bi dočarati DJ Ian Pooley, jedan od najpoznatijih house producenata u svijetu.
Najavljena je i "velika plesna veselica', koju jamči više od dva desetljeća njegove plodonosne karijere, mnoga vlastita izdanja i remixevi za izvođače poput Daft Punka, Deee-Lite i Carla Coxa.

S njime će nastupiti pionir ovdašnje scene Felver, jedan od najdugovječnijih domaćih DJ-eva te osnivač i sudionik popularnog Stereotipa i drugih partija kojima je ostavio traga u posljednjih 25 godina.

Glazbe neće nedostajati i ostalih dana - svake večeri kod motovunskih gradskih vrata puštat će ju i DJ-evi iz organizacijskog tima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!