11:03 / 26.02.2019.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/V.M./Hina/HRT

MIC i Lisinski predstavili izdanja Papandopulovih djela

-

-

Foto: - / -

Da je živ, jučer bi Boris Papandopulo navršio 113 godina. U povodu njegova rođendana u organizaciji Muzičkog informativnog centra i Dvorane Lisinski predstavljena su notna izdanja i nosači zvuka tog velikana hrvatske glazbe.
Da je živ, jučer bi Boris Papandopulo navršio 113 godina. U povodu njegova rođendana u organizaciji Muzičkog informativnog centra i Dvorane Lisinski predstavljena su notna izdanja i nosači zvuka velikana hrvatske glazbe koji nam je u naslijeđe ostavio više od 460 djela - Borisa Papandopula.

Nosače zvuka objavila je njemačka diskografska kuća Classic Produktion Osnabrück (CPO) koja svoje uratke distribuira diljem svijeta, što je velik doprinos promidžbi Papandopulove glazbe.

Od opsežnog Papandopulova djela, za nosač zvuka odabrani su Druga simfonija, Mali koncert za pikolo i komorni gudački ansambl, te Trostruki koncert za obou, klarinet, fagot i gudački orkestar, rečeno je na konferenciji za novinare.

Predstavljanjem notnih izdanja i nosača zvuka u izdanju njemačke diskografska kuća CPO želimo izraziti zahvalnost za svu raskošnost, bogatstvo i ljepotu glazbe koju nam je ostavio Papandopulo,  istaknuo je urednik u MIC-u Davor Merkaš.

On je zapanjujućim opsegom svoga djelovanja utisnuo duboki i danas sveprisutni pečat ne samo hrvatskoj glazbi nego i, usuđujem se reći, glazbi 20. stoljeća,  poručio je Merkaš.

Opus skladatelja, dirigenta i pijanista Borisa Papandopula (1906. - 1991.) broji više od 460 djela. Skladao je desetke orkestralnih, komornih i glazbeno-scenskih djela, svjetovnih kantata, crkvenih skladbi, te je autor niza popijevaka, zborskih skladbi, obrada narodnih napjeva, kao i scenske i filmske glazbe.

To je opus koji je veličanstven i neprocjenjiv, a fascinantan je i po kompleksnim poveznicama prema drugim umjetnicima i vrstama umjetnosti,  rekao je Merkaš dodavši kako njegova glazba ima i metafizičku snagu izraza, koja je riječima nedostupna.

Upozorio je da su brojna Papandopulova djela rasuta po svijetu, pa mnoga nisu pronađena, ali zadnjih godina ipak ih je pronađeno stotinjak.

Merkaš je zahvalio umjetničkom i programskom direktoru etikete CPO diskografske kuće Jazz Pop Classic Burkhardu Schmilgunu, koji je doprinio da se Papandopulova glazba prepozna i proširi po svijetu.

Schmilgun je podsjetio da je to jedno od izdanja koje je nastalo kao plod suradnje CPO-a i MIC-a. Niz ih je posvećenih hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević, a nosači zvuka su popraćeni knjižicom s tekstovima.

U glazbenom dijelu programa nastupio je flautist Dani Bošnjak uz pratnju pijanistice Terezije Cukrov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!