Miki Manojlović: Gluma kao igra duha i dugogodišnja psihoanaliza

30.11.2022.

Zadnja izmjena 20:45

Autor: Kod nas doma/HRT

Miki Manojlović

Miki Manojlović

Foto: Dario Njavro za HRT / Kod nas doma / HRT

Emisija "Kod nas doma" ugostila je veliku filmsku legendu, Predraga Mikija Manojlovića, koji je u Zagreb stigao na premijeru filma "Stric" redatelja Davida Kapca i Andrije Mardešića. Danas je zagrebačka premijera filma u kojem Manojlović tumači glavnu ulogu poludjelog strica koji dolazi k bratu za blagdane i drži njegovu obitelj zatočenu u beskonačnoj proslavi Božića. 

Govoreći o filmu, rekao je da su svi protagonisti žrtve strica. 

Rekao je da gluma može biti oponašanje, imitacija života, a on je sklon zaista biti i postojati tog trenutka kao lik.

- Tada postaje opsesivno i opasno jer nije se lako osloboditi kada se otkrije kompleks mraka i svega drugoga. A postoje i suprotni primjeri, dodao je.

I njegovi su roditelji bili glumci, počeo je rano glumiti, a glumi i nakon 50 godina.

Od malena je uz glumu, što je utjecalo na njegovu svijest o tome da je gluma ozbiljna autodisciplina, igra duha i dugogodišnja psihoanaliza. 

Ima dvoje djece i dva unuka. Kći mu je u glumačkom poslu, u čemu je podržava, kao i sina.

Jučer je bio na promociji "Strica" u Splitu. Kazao je da je vezan i uz otok Brač i naglasio da su ljudi posvuda važniji od samih mjesta. 

Uz Manojlovića gošća je bila i Ivana Roščić, koja također glumi u filmu. Zajedno su glumili i u filmovima "Sam samcat" Bobe Jelčića i Rajka Grlića "Neka ostane među nama". Na pitanje kako je bilo raditi s Mikijem, odgovorila je da je bilo sjajno i da je on prije svega sjajan čovjek te da je za svaki dobar film potrebno zajedništvo cijele ekipe.

- Kada dobijete dobru ulogu, zaista ste privilegirani, mi smo mala kinematografija, rekla je Roščić.

Manojlović je kao fizički najtežu ulogu izdvojio predstavu Petera Brooka koja je trajala osam i pol sati, kao i velike uloge u kazalištu, a na filmu se, kaže, "nanosio i muških i ženskih".

Smatra da treba podupirati mlade ljude.

- Mladost je sadašnjost, a ne budućnost. Mladim glumcima treba davati zadatke koje možda premašuju njihove trenutačne mogućnosti, naglašava. 

- Televizije su mjesta koja moraju dati mladima ozbiljne šanse, poručio je Manojlović i kao primjer naveo film "Grlom u jagode" Srđana Karanovića koji je radio u dobi od 23 godine. Karanović je tada imao 29 godina, a i cijela ekipa bila je vrlo mlada. 

Manojlović je odbio glumiti u filmu koji je producirao Steven Spielberg. Objasnio je da nije mogao zarađivati novac na nesreći i krvi naroda koji su patili na ovim prostorima i na klišejima.

Film se najavljuje rečenicom: "Ovo će biti najbolji Božić do sada". Bizarno, začuđujuće, nešto novo, nešto što nismo očekivali, samo su neke od riječi kojima se opisuje film "Stric".

- Scenarij je izvrstan, jako volim ovaj film. Ovo je film s velikim F, rekao je Manojlović u središnjem Dnevniku HTV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!