10:03 / 12.03.2020.

Autor: V.M/Hina

Milanović imenovao Zdravka Zimu posebnim savjetnikom za kulturu

-

-

Foto: - / -

Književnik i publicist Zdravko Zima imenovan je za posebnog savjetnika za kulturu Predsjednika Republike Zorana Milanovića.
Književnik i publicist Zdravko Zima imenovan je za posebnog savjetnika za kulturu Predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Potvrdio je to Hini u četvrtak glasnogovornik Ureda Predsjednika Nikola Jelić. Kao posebni savjetnik Zima neće biti zaposlen u Uredu.

Zdravko Zima (Malinska,1948.)  Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu završio je studij jugoslavenskih jezika i književnosti te apsolvirao studij sociologije.  Radio kao novinar i kolumnist u Vjesniku, Danasu, Vijencu, Novom listu, uređivao Most / The Bridge, Lettre Internationale i Cicero. Godine 1995. radio je kao savjetnik za izdavaštvo u Ministarstvu kulture.

Kao književni kritičar afirmirao se 1980-ih. Kako se ocjenjuje, izgradio je osebujan stil, bujne retorike, a u književnokritičkim portretima svjetskih i hrvatskih pisaca pokazuje iznimnu informiranost i erudiciju.

Objavio je više knjiga književnih kritika, kolumni, eseja i priredio za tisak knjige mnogih pisaca. Opsežan izbor iz Zimina opusa na njemačkom jeziku objavio je časopis Relations (dvobroj 12/2011.). a za svoj rad dobio je više priznanja.
Razotkrivanje mitomana Zime

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!