15:32 / 17.09.2018.

Autor: V.M./Hina/HRT

Milijun kuna za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika

-

-

Foto: - / -

U sklopu pilot projekta odabran je 41 projekt koji će se financirati s ukupno više od milijun kuna, objavljeno je iz Ministarstva kulture
U sklopu pilot projekta 'Javnog poziva za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika Ministarstva kulture za 2018. Godinu', odabran je 41 projekt koji će se financirati s ukupno više od milijun kuna, objavljeno je iz Ministarstva kulture.

Na današnjoj konferenciji za novinare, priređenoj u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek komentirala je  da se radi o modelu financiranja koje poznaju mnoge europske države.

To su svojevrsne male stipendije za istraživanja, pripremu izložbi, a otvorili smo i mogućnost za financiranje i opremanje radnih prostora, atelijera, što je još jedan važan doprinos, pogotovo samostalnim umjetnicima,  rekla je ministrica  Nina Obuljen Koržinek o natječaju pokrenutom jer vizualni umjetnici u najvećoj mjeri u Hrvatskoj ostaju izvan sustava javnog financiranja.

Najavila je da će se sada pažljivo analizirati projekti pristigli na natječaj, vidjeti gdje je bio najveći interes, te u skladu s time modificirati natječaj za sljedeću godinu, koji bi se kao jedan od redovitih natječaja Ministarstva trebao raspisati ranije, već u prvom kvartalu.

Nadam se da će gradovi, pogotovo oni u kojima djeluje veći broj vizualnih umjetnika, slijediti ovaj primjer i pokrenuti natječaj kako bi vizualnim umjetnicima otvorili druge izvore financiranja,  dodala je ministrica kulture.

Odobren je 41 projekt u ukupnom iznosu od 1.015.000 kuna. Interes je bio dosta velik, a uočili smo iznimno geografski neujednačenu prisutnost projekata iz različitih dijelova Hrvatske, kao i veliku razliku u kvaliteti prijava,  napomenula je Obuljen Koržinek.

Stoga će se, najavila je, do raspisivanja sljedećeg natječaja napraviti nekoliko radionica gdje će se umjetnici moći upoznati s primjerima uspješno napisanih projekata.

Obuljen je istaknula da je javni poziv važan i u kontekstu nekoliko reformskih poteza koji se provode u Ministarstvu kulture: novog Zakona o muzejima i Zakona o umjetnicima.

Ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić napomenula je da je i muzejima važno da umjetnici imaju sredstva kojima mogu producirati radove: Veliki su troškovi kada se radi o slikarstvu, a pogotovo o video produkciji, instalacijama, postprodukciji, kompleksnim multimedijskim projektima. Kada planirate izložbu dobro je znati da će umjetnik isproducirati rad koji je planirao,  rekla je Pintarić.

Načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković izvijestila je da se na javni poziv, koji je bio otvoren do 20. srpnja, prijavilo 147 umjetnika u obje kategorije, a ukupno je potraživano nešto više od 4,5 milijuna kuna.

U prvoj kategoriji odobreno je 690.000 kuna, u drugoj 325.000 kuna, a Grad Zagreb dominira po broju prijavljenih i odobrenih potpora što će se, nadam se, ubuduće promijeniti,  rekla je Tudor Perković.

Bilo je važno ukazati na značenje procesa promišljanja usmjerenog na individualni kreativni razvoj, uspostaviti uvjete cjelovitog i kontinuiranog profesionalnog djelovanja umjetnika te ući u što dinamičniju komunikaciju s njima,  dodala je Tudor Perković.

Članica povjerenstva za natječaj Martina Munivrana smatra kako je projekt izuzetno značajan jer podupire produkciju rada umjetnika, neovisno jesu li vezani uz neku instituciju: Ovo je jedan od najznačajnijih projekata za vizualne umjetnike, vjerujem da će rasti i donijeti svima dobro,  poručila je Munivrana.

Detaljan popis odabranih projekata nalazi se na web stranici Ministarstva kulture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!