Rođendan umjetnosti, proslava do ponoći

17.01.2023.

21:01

Autor: Antonia Ćosić/IMS/Dnevnik/HRT/I.B.

Rođendan umjetnosti, 17. siječnja

Rođendan umjetnosti, 17. siječnja

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Francuski umjetnik Robert Filiou je 17. siječnja 1963. godine proglasio milijuntim rođendanom umjetnosti. Od tada se svake godine obilježava posebnim programima diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj i to u prostorima Muzičke akademije.

- Ako svratite u Muzičku Akademiju na svakom katu ćete pronaći neki oblik umjetnosti. Danas je rođendan umjetnosti i svi koji ovdje dođu su pravi slavljenici, kao i sami dekani koji su odlučili izvesti jedan poseban performans. Ovaj je dan proglašen rođendanom jer se zaključilo da je prije milijun i 60 godina jedna suha spužva umočena u kantu vode pa je tako izgledao i performans. Slavlje traje do ponoći, ulaz je slobodan, izvijestila je novinarka HTV-a Antonia Ćosić.

- Mislim da je divna inicijativa da se okupe zajedno svi studenti, profesori, bivši studenti. Prisjetimo se da nas umjetnost oplemenjuje, rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

- Okupili smo se kako bi pokazali našoj publici kako ti radovi nastaju. Nazvat ću to umjetničkom tehnologijom. Jako je bitno da se razumiju specifičnosti rada umjetničkog područja, rekao je Igor Lešnik, dekan Muzičke akademije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!