12:30 / 16.05.2018.

Autor: V.M./Hina

Miljenko Jergović dobitnik njemačke književne nagrade Georg Dehio

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Miljenko Jergović i litavski književnik Alvydas Šlepikas dobitnici su njemačke književne nagrade Georg Dehio. Jergoviću je nagrada dodijeljena za ukupno prozno djelo, a Šlepikasu za roman "Moje ime je Maryt".
Miljenko Jergović i litavski književnik Alvydas Šlepikas dobitnici su njemačke književne nagrade Georg Dehio. Jergoviću je nagrada dodijeljena za ukupno prozno djelo, a Šlepikasu za roman "Moje ime je Maryt", izvijestila je nakladnička kuća Fraktura.

Nagrada Njemačkoga kulturnog foruma Istočna Europa dodjeljuje se autorima čije se djelo upućeno i iz više perspektiva bavi tradicijama i odnosima njemačke kulture i povijesti u Istočnoj Europi.

Književna nagrada dodjeljuje se u dvije kategorije, kao glavna nagrada za publicističko i književno životno djelo te nagrada za izvanrednu publikaciju, a uručuje ju povjerenica njemačke vlade za kulturu i medije, ministrica za kulturu prof. Monika Grütters.

Svojim epskim djelom Miljenko Jergović predstavlja raznoliku slike kulturne slojevitosti jugoistočne Europe, posebno zemalja bivše Jugoslavije. Počevši s transformacijom identiteta u ratnim sukobima 90-ih, stvara povijesnu panoramu koja čitatelja vodi iz vremena Osmanskog Carstva sve do sadašnjosti,  napisao je u obrazloženju nagrade peteročlani žiri pod predsjedanjem Beate Stortkuhl.

Velika zasluga za književni utjecaj Miljenka Jergovića na njemačkom jeziku pripada prevoditeljici Brigitti Döbert. Ona je uspjela prenijeti idiom originala te njegovo djelo učinila dostupnim širokoj publici,  dodaje se u obrazloženju.

Nagrade dobivaju i njihovi njemački prevoditelji, a svečana dodjela bit će 10. listopada u Berlinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!