17:42 / 29.08.2018.

Autor: HRT

Mimohodom pokraj odra fanovi odaju počast velikoj Arethi

-

-

Foto: - / -

Tisuće obožavatelja odaju počast 'kraljici soula' Arethi Franklin u mimohodu pokraj njezina odra u detroitskom Muzeju afroameričke povijesti.
Tisuće obožavatelja odaju počast 'kraljici soula' Arethi Franklin u mimohodu pokraj njezina odra u detroitskom Muzeju afroameričke povijesti.

Pozlaćeni lijes s tijelom legendarne pjevačice sutra će biti prevezen u crkvu u kojoj je službu obavljao njezin otac koji je ondje bio pastor. Pogreb će se održati u petak, u nazočnosti članova Arethine obitelji i prijatelja i bit će zatvoren za javnost.

Aretha Franklin je prva žena koja je uvrštena u Rock and Roll Hall of Fame 1987. godine. Posljednji put je nastupila u studenome prošle godine za fondaciju Eltona Johna u borbi protiv AIDS-a u New Yorku. Prije toga je pjevala u Philadelphiji u kolovozu. Opisujući njezin nastup organizatori su kazali da je to bila čudesna izvedba s obzirom na njezinu iscrpljenost i dehidraciju.

Glazbena diva rođena je u Memphisu u Tennesseeju 25. ožujka 1942., a odrasla je u Detroitu, rodnome gradu soula, glazbenog pravca nadahnutog gospelom i ritam i bluesom, koji će proizvesti mnoge zvijezde. Aretha Franklin postat će najveća među njima i osvojiti 18 Grammyja za hitove poput "Respect," "Chain of Fools" i "I Say a Little Prayer" te jedan za životno postignuće. Počela je s gospelom, zajedno sa sestrama Carolyn i Ermom pjevajući u crkvenom zboru u crkvi u kojoj joj je otac, i sam uspješni pjevač gospela, bio pastor. Njezin je dar brzo zamijećen i već s 14 snimila je prvi album. Godine 2005. predsjednik George W. Bush odlikovao ju je Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom američkom civilnom nagradom.

Aretha Franklin pjevala je na pogrebu Martina Luthera Kinga, a četrdeset godina kasnije na inauguraciji prvoga američkog crnog predsjednika Baracka Obame.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!