14:17 / 04.01.2018.

Autor: DJH/M.Š.

Ministarstvo kulture potiče kulturno-umjetničke projekte

-

-

Foto: - / -

Ministarstvo kulture potpisalo je prve ugovore s uspješnim prijaviteljima na natječaj 'Umjetnost i kultura za mlade' kojima će biti dodijeljena sredstva iz Europskog socijalnog fonda.
Ministarstvo kulture je nedavno potpisalo prve ugovore s uspješnim prijaviteljima na natječaj 'Umjetnost i kultura za mlade' kojima će biti dodijeljena sredstva iz europskim fondova, točnije Europskog socijalnog fonda.
Poziv 'Umjetnost i kultura za mlade' je prvi natječaj Ministarstva kulture u komesu dodijeljena bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda (ESF-a), iz kojeg je osiguran udio od 85 % sredstava, dok će Ministarstvo kulture osigurati obavezni udio nacionalnog sufinanciranja iz Državnog proračuna RH. Natječaj je proveden u sklopu Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali' 2014.-2020., plansko-programskog dokumenta koji razrađuje mjere i aktivnosti za učinkovitu provedbu i korištenje ESF-a, jednog od glavnih instrumenta Europske unije, usmjerenog na pružanje potpora za ulaganje u ljudski kapital i jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva, integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina, i borbu protiv svih oblika diskriminacije. Ukupni iznos raspoloživih bespovratnih sredstava na Pozivu 'Umjetnost i kultura za mlade' iznosi 18 milijuna kn.
Svoje projektne prijedloge dostavio je čak 328 prijavitelja, a ukupna vrijednost traženog financiranja iznosila je čak 225 milijuna i 789 tisuća kn. Potpisano je šest ugovora sa uspješnih prijavitelja; BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture, CEKAPE – Centar za kreativno pisanje, Grad Čakovec, Međimurska županija, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika Split i Zadarska županija. Ukupna vrijednost prvog niza potpisanih ugovora iznosi 2.968.221 kunu, a uskoro se planira potpisivanje ugovora i s ostalim uspješnim prijaviteljima. Na Poziv su se mogle prijaviti organizacije civilnog društva, ustanove u kulturi te jedinice lokalne i područne samouprave.

Opći cilj Poziva je socijalna uključenost mladih osoba u Republici Hrvatskoj, što se namjerava postići kroz njihovo veće sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima i sadržajima. Pozivom se želi potaknuti razvoj socijalnih i kreativnih vještina i znanja koja doprinose socijalnom uključivanju mladih osoba te poboljšati njihov pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima i aktivnostima.
S obzirom na velik interes za prvi natječaj Ministarstvo kulture raspisalo je još dva poziva koji se sufinanciraju sredstvima ESF-a. To su 'Umjetnost i kultura 54+', čiji je cilj socijalno uključivanje i unaprjeđenje kvalitete života osoba  starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima i 'Kultura u centru - potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi'. Zasad je na Poziv 'Umjetnost i kultura 54+', za koji je osigurano 20 milijuna kuna, zaprimljena 191 prijava. Za 'Kulturu u centru', osigurano je čak 50 milijuna kuna, tim projektom poticat će se uspostava i razvoj modela sudioničkog upravljanja u kulturi te provedba kulturnih i umjetničkih programa pa u Ministarstvu očekuju veliki broj prijava.
Veze Ministarstva kulture s Europskim socijalnim fondom u emisiji Dobro jutro, Hrvatska objasnila je Anastazija Magaš Mesić, načelnica Sektora za programe i projekte Europske unije dok je Ivana Hanaček, voditeljica projekta Pro(iz)vedi mladost u kulturi iz prve ruke govorila o tome kako se uspješno prijaviti na natječaje Ministarstava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!