16:30 / 07.04.2020.

Autor: V.M./Hina

Ministarstvo kulture: virtualna izložba posvećena konzervatorskoj fotografiji

Eufrazijeva bazilika u Poreču, popravak mozaika u Maurovu oratoriju (foto: Vinko Malinarić, 1968.)

Eufrazijeva bazilika u Poreču, popravak mozaika u Maurovu oratoriju (foto: Vinko Malinarić, 1968.)

Foto: - / -

Ministarstvo kulture postavilo je na svojim web stranicama virtualnu izložbu ‘U službi vizualizacije baštine hommage fotografima Nini Vraniću, Vinku Malinariću, Rudolfu Bartoloviću, Živku Bačiću i Miljenku Mojašu’.
Ministarstvo kulture postavilo je na svojim web stranicama virtualnu izložbu ‘U službi vizualizacije baštine hommage fotografima Nini Vraniću, Vinku Malinariću, Rudolfu Bartoloviću, Živku Bačiću i Miljenku Mojašu’ posvećenu zlatnom dobu konzervatorske fotografije.

Virtualni presjek opusa najistaknutijih profesionalnih fotografa nacionalne konzervatorske službe druge polovine 20. stoljeća nastao je na tragu izložbe održane u Galeriji Klovićevi dvori 2018. godine, u sklopu obilježavanja Dana europske baštine i Europske godine kulturne baštine.

Izložbu možete razgledati ovdje.

Osim što pokazuju visoki umjetnički doseg, odabrane fotografije iz bogatog opusa petorice prvih profesionalnih fotografa konzervatora donosi širu sliku o djelovanju konzervatorske službe tog razdoblja, kao i stanju kulturnih dobara i krajolika te načinu života ljudi diljem Hrvatske.

Konzervatorska fotografija, kao sastavni dio konzervatorske dokumentacije, često se smatra vizualnim čuvarom stanja baštine, zahvaljujući njoj dobiva se uvid u izgled spomenika prije, za vrijeme, te nakon konzervatorskih i/ili restauratorskih zahvata.

Uz užu, stručno-spomeničku, u njoj se očitava i povijesnu, pejzažnu, ambijentalnu, reportažnu, socijalnu, životnu tematiku, portretistiku i drugo.

Nikola Vranić u zagrebačkoj konzervatorskoj službi, od 1954. do 1989. godine; Vinko Malinarić u riječkoj, od 1965. do 1992.; Rudolf Bartolović u osječkoj, od 1967. do 1994.; Živko Bačić u splitskoj, od 1973. do 2013. te Miljenko Mojaš u dubrovačkoj, od 1977. do 2012. godine.

- Svi su oni matičnoj službi bili vjerni dugi niz godina tri, pa i četiri desetljeća ostavivši nam u naslijeđe, svaki ponaosob, opus od nekih tridesetak tisuća analognih fotografija iznimne dokumentarne vrijednosti, a nerijetko i više, ističe se u najavi izložbe.

- Stvaralaštvo kolega fotografa redovito je bilo posvećeno i iznošeno sa srcem, uvijek stremeći pozitivnoj praksi stvaranja i dijeljenja, te je kao takvo nepogrešivo pronašlo svoj put do bezvremenosti, dodaje se.

Iz Ministarstva kažu i da, s obzirom da nije moguće tek s jednom izložbom obuhvatiti pet zasebnih autorstava od kojih je svako vremenski i stvaralački bilo više no respektabilno, bi ta virtualna izložba mogla biti temeljem i poticajom nekim novim, opsežnijim, individualnim autorskim istraživanjima i izložbama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!