12:24 / 10.04.2020.

Autor: V.M./Hina/HRT

Ministri kulture EU o mjerama protiv negativnih utjecaja krize

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministri kulture država EU održali su neformalnu videokonferenciju o utjecaju pandemije koronavirusa na kulturni i kreativni sektor te rezgovarali o prijedlozima mjera kojima bi se na europskoj razini trebalo pomoći sektoru.
Ministri kulture država EU održali su neformalnu videokonferenciju o utjecaju pandemije koronavirusa na kulturni i kreativni sektor te razmijenili iskustva o mjerama koje su njihove vlade poduzele radi sprečavanja njegova širenja, kao i o prijedlozima mjera kojima bi se na europskoj razini trebalo pomoći sektoru.

Na videokonferenciji održanoj na inicijativu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek sudjelovali su i potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová, povjerenica EK za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel te povjerenik EK za unutarnje tržište Thierry Breton.

- Raspravljali smo o utjecaju pandemije koronavirusa na područje kulture te razmijenili iskustva o mjerama koje su vlade država članica poduzele kako bi smanjile negativne učinke krize na kulturni i kreativni sektor, rekla je tim povodom ministrica Obuljen Koržinek.
Europski ministri kulture pozvali na solidarnost i zajedništvo Iz rasprave je vidljivo, dodala je, da su sve države članice poduzele korake kako bi umjetnicima, radnicima u kulturi, kulturnim ustanovama i tvrtkama u kulturnim i kreativnim industrijama pomogle u situaciji otkazivanja i odgađanja svih kulturnih projekata.

- Razmijenili smo iskustva i o tome kako javnost i građani konzumiraju kulturu na različitim online platformama, koje su im trenutno, u doba 'izolacije' dostupne. Svi smo suočeni s istim izazovima i sigurna sam da će nam iskustva i današnje rasprave pomoći da se bolje nosimo s ovom krizom i posljedicama koje ona ima na područje kulture na europskoj razini, ali i u svim državama članicama, istaknula je ministrica.

Potpredsjednica EK Vera Jourová izjavila je kako djelovanje i reakcije moraju biti sveobuhvatne te posebno naglasila važnost medijskog kreativnog sektora, profesionalnog rada novinara i odgovornosti medija u sprječavanju lažnih vijesti i dezinformacija.

Povjerenik Breton naglasio je niz mjera koje su već poduzete na unutarnjem tržištu te istaknuo kako mediji i audiovizualna industrija igraju vrlo važnu ulogu, dok je povjerenica Gabriel predstavila aktivnosti koje su europska udruženja, države članice i Europska komisija već pokrenule u području kulturnih i kreativnih industrija, a koje su usmjerene na minimiziranje negativnih posljedica pandemije za građane.

- Europska komisija osigurala je sredstva putem Europskog socijalnog fonda, Kohezijskog fonda, modela državnih potpora i SURE modela, a posebno je naglašena potreba fleksibilnog pristupa korisnicima u programu Kreativna Europa, priopćilo je Ministarstvo kulture.

Predstavnici država članica EU složili su se na videokonferenciji održanoj 8. travnja da sve izvanredne mjere koje se poduzimaju trebaju biti u skladu s temeljnim vrijednostima Unije te su pozdravili obvezu redovite razmjene informacija i predlaganje pravodobnih i adekvatnih mjera na europskoj razini.

Ministri će nastaviti raspravu na Vijeću ministara kulture, koje je najavljeno za 19. svibnja.

Ministrica Obuljen Koržinek o sličnim je temama danas razgovarala s intendanticama i intendantima Hrvatskih narodnih kazališta putem video-konferencije.

- Razgovaramo o mogućnostima funkcioniranja i opstanka nacionalnih kazališta za vrijeme aktualnih ograničenja, ali i programskim sredstvima i mogućnostima isplate honorara samostalnim umjetnicima za već odrađene projekte, objavila je ministrica na Twitteru:
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!