Ministrica Obuljen Koržinek osudila napad na umjetnika Marka Markovića

14.07.2021.

12:11

Autor: Hina/V.M./HRT

Performans Marka Markovića

Performans Marka Markovića

Foto: HULU / Split

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek osudila je u srijedu bilo kakav oblik nasilja i napada na umjetnike, komentirajući napad na likovnog umjetnika Marka Markovića tijekom njegova performansa u Splitu u petak.

- Uvijek osuđujemo bilo kakav oblik nasilja i napad na bilo kojeg umjetnika pa tako i ovaj put, rekla je Obuljen Koržinek na pitanje novinara na Plitvicama, gdje je sudjelovala na konferenciji Uloga žena u kreiranju Europe budućnosti.


Napomenula je kako se na snimci performansa vidi da je na umjetnika bačen kamen, no, dodala je, "organizatori to nažalost nisu prijavili policiji tako da ne znamo što se dogodilo".


Likovni umjetnik Marko Marković izveo je u Splitu performans pod nazivom "Opća jadikovka" u sklopu kojega je građane pozvao da mu se pridruže u masovnom jadikovanju. Performans je izveden u sklopu njegove istoimene izložbe u Galeriji Jugoistočna kula, a prekinut je kada je netko iz publike umjetnika gađao kamenom.


Pogledajte snimku performansa prekinutog zbog gađanja umjetnika kamenom, objavljenu na YouTube kanalu organizatora HULU Split:


Ministrica je napomenula da je riječ o umjetniku koji je svoje performanse izvodio na relevantnim mjestima.


- Ne ulazim u ocjenu bilo kojega umjetničkog čina, samo uvijek zagovaram slobodu i uvažavanje, naglasila je Obuljen Koržinek.


Marković je uoči nastupa pozvao sve zainteresirane zadovoljne i nezadovoljne građanke i građane, kao i kolege umjetnike da mu se pridruže u "masovnom jadikovanju, jaukanju, arlaukanju i zapomaganju kroz performans koji je pozicioniran kao humoristični oblik građanskog ne posluha." 


U Jugoistočnoj kuli Dioklecijanove palače postavljena je i izložba prvog performansa jaukanja i zapomaganja kojeg je Marko Marković izveo u prilikom zasjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske Unije ispred HNK u Zagrebu 2020.

Performans u Zagrebu

Performans u Zagrebu

Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!