Ministrica Obuljen Koržinek otvorila konferenciju "Čitajmo da ne ostanemo bez riječi"

12.10.2021.

13:26

Autor: V.K./Hina/HRT

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek otvorila je u utorak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici međunarodnu konferenciju o poticanju čitanja "Čitajmo da ne ostanemo bez riječi" istaknuvši da se njome tema poticanja čitanja želi staviti u središte stručne pozornosti.

Ministarstvo kulture i medija već godinama kroz svoje aktivnosti potiče knjigu i čitanje te sve one koji sudjeluju u lancu stvaranja knjige - od onih koji pišu, produciraju i distribuiraju do onih koji omogućuju tiskanje, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

I u ovoj Godini čitanja ovom konferencijom ponovno želimo temu poticanja čitanja staviti u središte stručne pozornosti, dodala je.

Ministrica je ocijenila kako je u pandemijsko vrijeme stvoren poticaj za osobno čitanje pa je upravo ova godinu proglašena Godinom čitanja.

Afirmaciju čitanja, naglasila je, potiču na različite načine - od medijske kampanje preko poticanja na čitanje kod mladih i djece.

To pomaže da se stvore aktivni građani, koji će sudjelovati u svim društvenim procesima. Nastojali smo u promociju čitanja uključiti sve one koji se bave različitim kreativnim sadržajima, rekla je Obuljen Koržinek i dodala da će oni kroz poticanje čitanja postići svoje komplementarne ciljeve.

Naglasila je da je Ministarstvo ove godine za knjigu i čitanja izdvojilo oko 100 milijuna kuna.

Cilj konferencije afirmacija kulture čitanja

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać istaknula je da su ciljevi konferencije afirmacija kulture čitanja u izazovima današnjice, kao što su pad interesa za knjigu i čitanje, novi načini čitanja u digitalnom okruženju, nedostatna kompetencija pismenosti, usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja.

Maja Zrnčić iz Ministarstva kulture i medija ocijenila je da čitanje, s obzirom na to da je jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno.

Na konferenciji sudjeluju međunarodni stručnjaci za područje poticanja čitanja, međunarodni i hrvatski znanstvenici, među kojima su i direktorica Centra za disleksiju, divergentna učenja i društvenu/socijalnu pravdu Sveučilišta UCLA (SAD) Maryanne Wolf, profesor emeritus Studija za knjigu i digitalne medije Sveučilišta Leiden (Nizozemska) Adriaan van der Weel te direktorica za programe i projekte u Zakladi za poticanje čitanja u Meinzu (Njemačka) Sabine Uehlein.

Na konferenciji sudjeluju i redovita profesorica i predstojnica Katedre za slovenski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Anita Peti Stantić redoviti profesor na Odsjeku za bibliotekarstvo, informacijske znanosti i znanost o knjizi Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani (Slovenija) Miha Kovač te specijalist istraživač na Institutu za istraživanje obrazovanja u Varšavi, nacionalni projekt menager za PISA-u, PIRLS i TIMSS (Poljska) Joanna Kaźmierczak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!