14:36 / 14.10.2019.

Autor: P.F./HRT

Miro Branković, autor filma o Terezi Kesoviji: Ona je i bura i jugo i bonaca

-

-

Foto: - / -

Scenarist i redatelj filma o terezi Kesoviji "to sam ja" Miro Branković gostovao je u emisiji HRT-a Studio 4 i ispričao kako je bilo raditi na filmu o Terezi, ali i s Terezom.
Večeras će u Hrvatskom glazbenom zavodu biti prikazan dokumentarni biografski film o Terezi Kesoviji, našoj popularnoj glazbenici. Tom prigodom scenarist i redatelj filma Miro Branković gostovao je u emisiji HRT-a Studio 4.

Na pitanje koliko je teško bilo nagovoriti Terezu Kesoviju da sudjeluje o stvaranju filma o njoj Branković je rekao kako je prvo morao sam sa sobom razmisliti što želi s tim filmom.

- Kad sam pročitao da je Tereza Kesovija snimila tisuću pjesama, kad to svrstate u jednu liniju to je 50 dokumentaraca po 50 minuta. Trebalo je naći jedan koncept koji će biti drugačiji, da to ne bude koncert ili nastavak koncerta. Dobili smo film koji je zapravo emotivan. Tereza Kesovija je emocija. Ona je puna radosti, veselja, smijeha tuge, u njoj je sve. Ja sam je usporedio s dalmatinskim vjetrovima. Ona je i bura, i jugo i bonaca, sve je u njoj, rekao je Branković.

Rekao je i da bi možda bilo čak i lakše raditi film o nekome tko ima manje pjesama i o kome ima manje materijala u arhivi.

- Kad smo ušli u arhivu to je jedno blago vezano za Terezu. To su stotine sati materijala. Tereza je ne samo pjevačica, onaj je zabavljačica, ona je showman, ona je sudjelovala u cabaretima, proslavama novih godina ona je ogroman spektar. Ona je vremeplov,  60 godina karijere, naglasio je Branković.

Naveo je primjer da kada bi 60 godina sjedili u stolici i samo promatrali nešto zapravo bi imali nešto za reći.

- A Tereza je bila svagdje, radila svašta, pjevala na svim svjetskim pozornicama, četiri puta u Olympiji, osvajala na desetke i desetke nagrada po cijelom svijetu. Nisam želio raditi informativnu priču i nabrajati nagrade i albume, to je nešto što ljudi znaju. Film je jedan sat emocija u kojem ćemo dobiti tko je zapravo Tereza. U priču sam krenuo zato što sam čuo da je ona dobar čovjek. To je meni bio motiv da krenem u ovaj film, objasnio je Branković.

Spomenuo je kako će se neki kadrovi vidjeti prvi puta.

- Gledajući neke kadrove s Terezom Kesovijom i ona je pri puta vidjela neke kadrove, prisjetila se jer je zaboravila na neke svoje pjesme.  Nisam radio koncert, pjesme koje koristimo u filmu, a ima ih tridesetak, zapravo su pjesme koje ju oslikavaju, one su jedna pozadina njezinog života, rekao je Branković.

Dodao je kako Tereza ima karizmu, da ona kad dan danas ima koncert uzme kompletnu publiku i vodi ih.

- Hrvatska televizija ima bogatu arhivu, to je kulturno blago kojim se služimo i kojim smo se poslužili i u izradi ovog filma o Terezi i treba ga čuvati, rekao je Branković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!