Miro Glavurtić - svestrani umjetnik ne staje ni s 90 godina

10.05.2019.

07:34

Autor: Vesna Zovko/I.H./HRT

default error photo
Unatoč ratnim, obiteljskim i profesionalnim dramama, Miro Glavurtić, slikar, književnik i mistik zadržao je dječačku živahnost, znatiželju te dobru fizičku, mentalnu i stvaralačku kondiciju.
Čim iziđe iz svojega doma, zakorači, kaže, u najljepše dvorište u Zagrebu, a to je Tomislavac. Malo tko će od prolaznika, gotovo nitko, u ovom živahnom devedesetogodišnjaku prepoznati nekadašnju legendu beogradske kulturne scene. Ratne devedesete protjerale su ga s jedne adrese na drugu. I donijele vječiti osjećaj prognanika.

Zagreb ga je po dolasku razočarao i izignorirao, kaže, kao i mnoge druge Hrvate koji su bili svojevrsne zvijezde prijeratne beogradske umjetničke scene. Unatoč ratnim, obiteljskim i profesionalnim dramama, Miro Glavurtić, slikar, književnik i mistik zadržao je dječačku živahnost, znatiželju te dobru fizičku, mentalnu i stvaralačku kondiciju.

Ovaj svestrani Kotoranin ostat će upamćen i po osnivanju kultne skupine Medijale, svojevrsne oporbe komunističkom jednoumlju, koja je okupljala mlade slikare, pisce, skladatelje i arhitekte toga vremena.

Dio njegove slikarske mistike predstavljen je ovih dana u zagrebačkoj galeriji "Forum". Izložba je i svojevrsno susretište onoga što slika s onim što piše. Na tom je tragu i njezin naziv "Bog i psine".

Iako se približava devedesetoj, možda ono najbolje tek dolazi. Jer već sada je u pripremi njegova iduća izložba kojom će predstaviti ono što je cijeli život najviše istraživao i proučavao, a to je geometrija…

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!