07:14 / 26.08.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Mističnim putovima istarskih orgulja

Međunarodni orguljski festival Organum Histriae

Međunarodni orguljski festival Organum Histriae

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

21. Međunarodni orguljski festival Organum Histriae traje do 5. rujna. Radi se o dugoročnom projektu zaštite, obnove i revitalizacije orgulja i orguljske glazbe u Istri.

Želja organizatora je vratiti orguljama prijestolje kraljice instrumenata i reinterpretirati ga u suvremenosti.


Detalje o festivalu doznali smo od umjetničke i organološke voditeljice festivala Elene Roce i izvršne producentice i utemeljiteljice festivala Vedrane Koceić koje su se video vezom u emisiju Dobro jutro, Hrvatska uključile iz našeg pulskog centra:

- Nakon našeg povratničkog izdanja prošle 2020. godine koju će čovječanstvo pamtiti kao iznimno tešku, projekt Organum Histriae u jednako neizvjesnoj 2021. godini hrabro i strastveno nastavlja sa 22. izdanjem Festivala, poručili su organizatori.


Orgulje su, inače, u Njemačkoj proglašene glazbenim instrumentom godine, a UNESCO je od 2017. godine orguljsku glazbu i gradnju orgulja priznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu.


- Sve su to dovoljni razlozi da se ovaj instrument u svoj svojoj raznolikosti slavi u kontinuitetu, što mi u projektu Organum Histriae i činimo, ističu organizatori festivala.


Nakon promotivnog koncerta Víctora Manuela Baene de la Torre održanoga 18. kolovoza u Buju, prvi službeni koncert festivala bit će nastup Festivalskog ansambla istarskih mladih glazbenika 'ORGANUM HISTRIAE' u katedrali uznesenja Marijina 1. rujna u Puli.


3. rujna slijedi nastup mladih orguljaša Mladena Bonomija i Dubravka Ćepulića Polgara u crkvi BDM od servita u Motovunu, zatim 4. rujna na rasporedu je koncert orguljašice Urse Ljuban i flautistice Lucije rašeljke Petrač u pazinskoj župnoj crkvi sv. Nikole, te za sam kraj ovogodišnjeg festivala najavljen je koncert cijenjenog talijanskog umjetnika Francesca Di Lernia u župnoj crkvi sv. Martina u Sv. Lovreču Pazenatičkom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!