21:46 / 27.05.2020.

Autor: I.D./HINA

MK: Vijeće EU pisanim postupkom prihvatilo tri skupa zaključaka iz kulture

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pisanim postupkom prihvaćeni su Zaključci Vijeća o upravljanju rizicima u području kulturne baštine; o medijskoj pismenosti u svijetu koji se stalno mijenja i o izmjeni plana rada za kulturu za razdoblje 2019.-2022.
Vijeće EU je u utorak, u okviru hrvatskoga predsjedanja, prihvatilo tri skupa zaključaka na području kulture i audiovizualne djelatnosti, priopćilo je u srijedu Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Pisanim postupkom prihvaćeni su Zaključci Vijeća o upravljanju rizicima u području kulturne baštine; o medijskoj pismenosti u svijetu koji se stalno mijenja i o izmjeni plana rada za kulturu za razdoblje 2019.-2022.

Zaključci Vijeća o upravljanju rizicima u području kulturne baštine podsjećaju na važnost zaštite kulturne baštine od različitih vrsta rizika koji joj prijete: prirodne opasnosti, klimatske promjene i katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem. Zaključci također ističu da krize poput pandemije COVID-19 imaju veliki negativni gospodarski i društveni utjecaj na kulturni i kreativni sektor.

Ministarstvo ističe kako se države članice pozivaju da prepoznaju i primjene inovativne alate za brže utvrđivanje, sprječavanje te ublažavanje rizika u području kulturne baštine.

Zaključci podižu svijest da prevencija i pripravnost na katastrofe zahtijevaju intervenciju i planiranje na svim razinama kako bi se primjereno moglo odgovoriti na moguće rizike, navodi ministarstvo.

U Zaključcima Vijeća o medijskoj pismenosti u svijetu prepoznaje se važnost te pismenosti s obzirom na sve veću izloženost građana velikom broju informacija, posebno tijekom globalnih kriza kao što je npr. trenutna kriza uzrokovana COVID-19.

Države članice, naglašava ministarstvo, pozivaju se da poduzmu različite mjere kao što je primjerice razvoj pristupu cjeloživotnog učenja o medijskoj pismenosti za sve uzraste.

Ključna je važnost, napominje, kvalitetnoga novinarstva i potreba za utvrđivanjem učinkovitijih rješenja u borbi protiv dezinformacija, uz poštivanje slobode izražavanja, najvažniji su elementi istaknuti u ovim zaključcima.

U Zaključcima Vijeća o izmjeni plana rada za kulturu za razdoblje 2019.-2022. istaknuto je kako je promicanje održivog razvoja ključno za budućnost Europske unije te su u skladu s time zaključci nadopunjeni u korist davanja prioriteta kulturi kao pokretaču održivog razvoja, ističe Ministarstvo kulture RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!