14:32 / 04.05.2018.

Autor: V.M./I.H./HRT

Mladenačka energija i mudra jednostavnost Đure Sedera

-

-

Foto: - / -

U vrlo kratkom vremenu zabilježena su dva vrlo važna kulturna događaja. Prije kojih mjesec dana pojavila se nova zbirka Danijela Dragojevića, a prošli tjedan otvorena je i nova izložba Đure Sedera.
U vrlo kratkom vremenu zabilježena su dva vrlo važna kulturna događaja. Prije kojih mjesec dana pojavila se nova zbirka Danijela Dragojevića, a prošli tjedan otvorena je i nova izložba Đure Sedera.

Taj pjesnik i taj slikar – a obojicu možemo proglasiti našim umjetničkim vrhuncima – početkom 70-tih godina prošloga stoljeća na Trećem programu Radio Zagreba vodili su zanimljiv razgovor o Sederovu slikarstvu. Koliko u njemu ima ništavila, ima li ga uopće? Đuro Seder tada je Dragojevicu rekao:  Riječi Ništavilo i Ništa s kojima sam se toliko puta u sebi sukobio, mislim, ipak nisu prisutni na mojim slikama.

Iako su crteži u zagrebačkoj Galeriji Forum, koje je Seder sada prvi put javno izložio, nastajali baš od tih 70-tih godina prošloga stoljeća pa nadalje – nitko ga više o ništavilu ne pita ništa.
Nikad izlagani crteži Đure Sedera
Jer Đuro Seder u 91. godini života daleko je od noćne strane svijeta, pun je neke mladenačke energije, neodoljivog šarma i mudre jednostavnosti. Ali kad jednostavnost ne bi bila tako komplicirana, i odlika samo najvećih – bilo bi puno više slikara i osoba poput Đure Sedera.

Zadivljuje energija ovog Đure Sedera – gotovo je dječja radost kojom promatra i slika svijet, lucidnost kojom nas sada dočekuje s prvom izložbom svojih crteža, nazvanom Nesputana linija.

Crteži su nastali usput, dok je slikao ulja i nisu bili namijenjeni izlaganju, na što ga je nagovorio, kaže, prijatelj. Tridesetak crteža, nastalih između 70-tih i 90-tih godina prošloga stoljeća, sederovski su nesputani, svježi i zaigrani, s ljudskim figurama golemih očiju, motivima Krista, a tu je i izvrstan portret čelista Valtera Dešpalja.

Crtao je Seder i vaze koje, kaže, ne zna ni sam zašto voli i sakuplja. Svojim crtežima voli tepati - pa za jedne kaže da su 'bedast'i, a za druge 'frajerski'.

Jednom od naših najvećih slikara druge polovice 20. stoljeća, Gorgonašu i potom koloristu, sigurno je već dosadilo vječito pitanje s kojim ga zaskaču mnogo mlađi ljudi s mnogo manje energije: „Slikate li još uvijek svaki dan?“, a on na to odgovara: Slikam ja još uvijek, što bih drugo radio u ovim godinama?

Đuro Seder trenutačno radi na novom ciklusu ulja, ali stigne provjeriti i što se događa na suvremenoj likovnoj sceni te što rade mlade kolege.

Nekad davno, prije 40-ak godina Seder je u gorgonaškoj crnoj fazi pisao i poeziju. U jednoj pjesmi zapisuje: "radosno je naime to da nema radosti". Gledajući ga danas, živahna i radosna, pred svojim djelima, taj star stih zvuči gotovo paradoksalno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!