08:30 / 07.05.2020.

Autor: HINA/HRT

Moderna galerija se otvara uz retrospektivu Vatroslava Kuliša

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Velikom retrospektivnom izložbom Vatroslava Kuliša s radovima nastalima od 1974. do danas, zagrebačka Moderna galerija otvara se u četvrtak, nakon stanke zbog pandemije i potresa u kojemu je oštećena.
Velikom retrospektivnom izložbom Vatroslava Kuliša s radovima nastalima od 1974. do danas, zagrebačka Moderna galerija otvara se u četvrtak, nakon stanke zbog pandemije i potresa u kojemu je oštećena.

-
Posljednjih mjeseci bili smo suočeni s ograničenjima koje su nam nametnuli pandemija COVID-19 i snažan potres koji je 22. ožujka pogodio Zagreb. Poput mnogih zgrada u centru grada, u potresu je oštećena i Vranyczanyjeva palača, sjedište nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, podsjećaju iz Moderne galerije.

- Po dodjeli zelene naljepnice kojom je određena statička sigurnost zgrade, uz manje prilagodbe i usvajanje postavljenog standarda epidemiološke zaštite, muzej otvaramo Kritičkom retrospektivom Vatroslava Kuliša 1974. 2020., na prvom katu, dodaju.

U autorskoj koncepciji likovnog kritičara Milana Bešlića, izložba u dvanaest dvorana predstavlja više od stotinu Kuliševih slika velikog i malog formata i objekata.

Umjetnik je tim povodom izjavio kako mu je prostor Moderne galerije emotivno najslojevitiji, a u njemu je prvi put bio s početkom pohađanja Škole primijenjene umjetnosti.

- U to doba doživljavao sam Modernu galeriju kao hram slikarstva, kao sveti prostor. S kakvim sam samo udivljenjem i pobožnošću gledao Račića, Kraljevića, Motiku, Dulčića. Sanjao sam o tome da jednog dana izlažem u tom prostoru kao vrhunski domet mladenačke zanesenosti, rekao je.

Milan Bešlić zapisao je u predgovoru izložbe kako je Kuliš u razdoblju dužem od četiri desetljeća gradio vlastiti likovni jezik čije smo mijene čitali u brojnim ciklusima.

- Brojnost znakova i široki raspon inovacija u jeziku govori o dinamici njegovih mijena, o kontinuiranom istraživanju njegove likovne izražajnosti i smionom napinjanju samog slikarskog postupka te, nadasve, o čvrsto građenoj likovnoj strukturi u kojoj je precizno usustavljen Kulišev jezik bojom i vjetrom geste, ustvrdio je.

Po riječima ravnatelja Moderne galerije Branka Franceschija, izložba crpeći iz fundusa domaćih institucija, privatnih i korporativnih zbirki, umjetnikovog arhiva i atelijera, uz slike iz svih umjetnikovih ključnih ciklusa, predstavlja i njegove publici manje poznate otklone prema mediju umjetničke instalacije i asamblaža ili eksperimente koji su njegovu uvijek prepoznatljivu likovnu formulu varirali kroz netipične postupke i materijale.

- Naposljetku i budući umjetnik nikad nije otok, već je njegova pozicija uvijek sjecište, kroz afirmaciji ili kroz otklon, pregled Kuliševog stvaralaštva podsjeća nas na sve fenomene vizualne umjetnosti koji su obilježili našu epohu. Nostalgija nikad nije imala intenzivnije boje, ocijenio je.

Moderna galerija otvorena je za posjetitelje od utorka do petka od 11 do 19 sati, a subotom i nedjeljom od 11 do 14 sati. Katalog izložbe bit će predstavljen javnosti čim to dozvole epidemiološke mjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!