Mogu li pogreške postati novi putokazi u kreativnim procesima?

05.03.2018.

12:58

Autor: V.M./I.S./HRT

Marin Nižić

Marin Nižić

Foto: - / -

Što radimo kada pogriješimo u poslu? Prvo se, onako ljudski, nadamo da tu pogrešku nitko nije primijetio. Kreativni kolektiv Kombinat izložbom 'Kratka povijest stranputica' čini upravo suprotno: svoje su pogreške u galeriji HDD-a pokazuju svima.
Što radimo kada pogriješimo u poslu? Prvo se, onako ljudski, nadamo da tu pogrešku nitko - ili barem nitko važan! - nije primijetio.

Kreativni kolektiv Kombinat, skupina mladih riječkih dizajnera, izložbom Kratka povijest stranputica čini upravo suprotno: svoje su pogreške u Hrvatskom dizajnerskom društvu (HDD) u Zagrebu pokazali svima.

Pogreške koje su se dizajnerima Kombinata dogodile u različitim projektima - u dizajniranju vizualnog identiteta, marketinškim kampanjama, multimedijskim događajima, predstavljene su simbolično: pa će tako ventilator upućivati na probleme s neplaniranom primorskom burom u projektu kuhanja na otvorenom, neki projekti propali su zbog razilaženja s naručiteljem, dok je i vrlo uspješna kampanja u Rijeci za izložbu Divovi Patagonije izazvala prijepore.

Jedna instalacija je bila velika šapa dinosaurusa na koju je bilo zamišljeno da stane šest ljudi i tada bi se čula glasna rika tog dinosaurusa, ali zaboravili smo da se na tom trgu nalazi jako puno kafića što je rezultiralo s puno problema s tamošnjom zajednicom,  objašnjava član Kombinata, dizajner Marin Nižić.

U kreativnom procesu, kao što svi kreativci znaju, događa se jako puno pogrešaka i stranputica. Nama se to činilo interesantnim jer svi o tome šapću, a mi smo htjeli o tome progovoriti na glas,  kaže članica Kombinata, dizajnerica Lea Jurin.

Svaki eksponat - metaforu pogreške - prati šapćuće objašnjenje čime uspješni mladi dizajneri ismijavaju potrebu za prikrivanjem promašaja jer oni su svakodnevni dio života i rada, pogotovo u nejasnim uvjetima kreativnih industrija.

Izložba Kratka povijest stranputica u Galeriji HDD-a ostaje otvorena do 13. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!