19:42 / 24.10.2018.

Autor: T.V./HRT

'Moji ljudi' - memoarski osvrt na najvažnije protagoniste hrvatske naive

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti predstavljena je knjiga "Moji ljudi" našeg istaknutog likovnog kritičara i povjesničara umjetnosti, Vladimira Crnkovića.
U Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti predstavljena je knjiga "Moji ljudi" našeg istaknutog likovnog kritičara i povjesničara umjetnosti, Vladimira Crnkovića.

"Moji ljudi" memoarsko je osvrtanje na neke od najvažnijih protagonista hrvatske naivne umjetnosti te prikazuje autorov slojevit, intiman i detaljan autoportet koji pridonosi afirmaciji hrvatske naive kao vrhunske umjetnosti. Uz autora knjige, na promociji su govorili Tonko Maroević, Petar Prelog i Marijan Špoljar, promotori knjige, te ravnateljica HMNU-a Mira Francetić Malčić.

U knjizi je ukupno 28 kraćih ili dužih esejističkih priloga, odnosno stručnih studija, gdje se raspravlja o nekoliko prominentnih i najvrsnijih umjetnika hrvatske naive - Ivanu Lackoviću, Ivanu Rabuzinu, Ivanu Večenaju, Matiji Skurjeniju, Ivanu Generaliću, Martinu Mehkeku, Miji Kovačiću i Franji Vujčecu - te trojci iznimnih autora hrvatske moderne umjetnosti: Vanji Radaušu, Marijanu Detoniju i Željku Senečiću.

U šest je priloga riječ o analizama, interpretacijama i vrednovanju ključnih novonabavljenih djela za fundus Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti u posljednjih desetak godina. Slijede zapisi o nekolicini likovnih kritičara, povjesničara umjetnosti, galerista i muzealaca - Josipu Depolu, Jurju Baldaniju, Vladimiru Gossu, Nadi Vrkljan Križić i Charlotti Zander; te dva prevoditelja: Williamu E. Yuillu i Edi Dermitu - koji su višestruko zaslužni za promociju, interpretaciju i prezentaciju naše naive. U svim je tekstovima prisutna veća ili manja povezanost s problematikom naive i srodnih pojava odnosno s institucijom zagrebačkog Muzeja naive.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!