11:26 / 16.02.2018.

Autor: vm/sšm/HRT

Monografija o arhitektu Tišini

-

-

Foto: - / -

Hrvatski muzej arhitekture nastavlja svoju trajnu zadaću: spašava od zaborava rad i djela znamenitih hrvatskih arhitekata, a jedan od njih nesumnjivo je bio Franjo Zvonimir Tišina.
Hrvatski muzej arhitekture nastavlja svoju trajnu zadaću: spašava od zaborava rad i djela znamenitih hrvatskih arhitekata, a jedan od njih nesumnjivo je bio Franjo Zvonimir Tišina.

U tišini je napustio Zagreb. Tišina se u tišini vratio u Zagreb, a trebali smo ga dočekati kraljevskim fanfarama, riječi napisane u predgovoru izložbe ponovio je akademik Andrija Mutnjaković i na predstavljanju monografije koja skida veo zaborava s Tišinina djela.

On je gradio kuće na taj način da gradi zagrebački ambijent. Te njegove skromne kuće napravile su jedan vrlo kvalitetan ambijent grada i zato mu Zagreb treba biti zahvalan,  rekao je akademik Mutnjaković koji je suautor monografije.

Stvarajući od 1945. do 1955. godine, Tišina se prilagođava skromnim poslijeratnim sredstvima i graditeljskom minimalizmu, ali zadovoljstvo pronalazi u duhovitim i slikovitim uređenjima zagrebačkih trgovina, gostionica, čitaonica, izložbi i ureda. Mnogi su, nažalost, nestali, ali neki, poput koncertne dvorane današnjeg Doma Hrvatske vojske, svjedoče o njegovoj arhitektonskoj maštovitosti.

Vjerojatno je i za današnje arhitekte zanimljivo vidjeti kako se s minimalnim sredstvima i tehnologijom, ali sa znanjem i vještinom mogu polučiti zaista veliki rezultati,  istaknula je suautorica monografije Vera Grimmer.

Arhitektonske zenite Tišina dostiže u Beču gdje surađuje na velikim projektima poput aerodroma, hotela, brojnih poslovnih i stambenih objekata. Izniman opus sadržava i niz artefakata i zanimljivih nerealiziranih projekata u domovini.

Bogatu dokumentaciju njegova je kći donirala Muzeju arhitekture te pomogla da Franju Zvonimira Tišinu spominjemo glasno i češće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!