20:58 / 10.09.2020.

Autor: V.K./Hina

Monografska izložba Zlatka Kesera otvorena u Klovićevim dvorima

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Monografska izložba Zlatka Kesera na kojoj su, među ostalim, nakon 30 godina predstavljena ulja na platnu velikog formata koja su se do sada samo povremeno izlagala, otvorena je u Galeriji Klovićevi dvori.
Monografska izložba Zlatka Kesera na kojoj su, među ostalim, nakon trideset godina predstavljena ulja na platnu velikog formata koja su se do sada samo povremeno izlagala, otvorena je u Galeriji Klovićevi dvori.

Stvaralaštvo tog istaknutog umjetnika, profesora i akademika, koje traje više od pet desetljeća, predstavit će se na izložbi od autorovih samih početaka, s ranijim djelima iz sedamdesetih godina do danas, a među najzastupljenijima su ona s kraja osamdesetih.

Izložba je zbog koronavirusa bila odgođena za šest mjeseci, pa su na nju uvrštena i autorova djela nastala tijekom izolacije u novim medijima kao što su digitalni crteži i skulpture, što on naziva "igračkama" i dosad su neviđena u njegovom opusu.

Autorica stručne koncepcije i kustosica izložbe Jasmina Bavoljak rekla je kako Keser nije želio retrospektivu, dugo ga se trebalo nagovarati da pokažemo slike iz sedamdesetih godina i početak koji je morao proći, a kako bi  cijela priča imala smisao.

- Bilo je puno pregovora i dogovora, no uspjeli smo. Prolazeći kroz te sobe vidjet ćete da postoji Platonova špilja i paralelni svijet jer ova je izložba nešto što vam daje nadu i govori da ćemo sve preživjeti, poručila je Bavoljak.

Ravnatelj Klovićevih dvora Antonio Picukarić rekao je da je ta izložba nastavak njihovih "Moderniih klasika", u okviru kojih su dosad bile postavljene retrospektivne izložbe Dimitrija Popovića i Vaska Lipovca te Mersada Berbera.

Milana Vuković Runjić, pročelnica za kulturu zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, pozdravila je otvaranje izložbe, rekavši kako su sve okolnosti koje su pogodile Zagreb u proteklom periodu ojačale osjećaj o tome koliko je umjetnost važna i da je ona sada potrebnija nego ikada.

Izložbu je u ime ministrice kulture i medije Nine Obuljen Koržinek otvorio državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak.

Zlatko Keser (Zagreb, 1942.) završio je studij slikarstva kao i poslijediplomski studij (1969.) na Akademiji likovnih umjetnosti,u klasi profesora Otona Postružnika. Nakon toga suradnik je kultne Majstorske radionice Krste Hegedušića, a dugo je na toj akademiji i radio kao profesor. Od 2000. je član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Imao je brojne samostalne izložbe diljem Hrvatske, a za svoj rad je od samih početaka nagrađivana - pri završetku studija osvaja svoju prvu nagradu za slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a niz kulminira 2015. s Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo.

Osim crtanjem i slikanjem bavio se i fresko slikarstvom i ilustriranjem - oblikovao je oko 50 prigodnih poštanskih marki za Hrvatsku poštu.

Djela su mu uvrštena u zbirke mnogobrojnih nacionalnih muzeja i galerija,kao i u privatne, a   jedna od njih je ona austrijskog kolekcionara Alfreda Brogyányija iz koje su djela posuđena i za ovu izložbu.

Njegova izložba u Klovićevim dvorima može se razgledati do 31. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!