Morska tvrđava sv. Nikole bit će spremna za sezonu

03.02.2019.

14:57

Autor: Ana Bralić/HRT

-

-

Foto: - / -

Od sredine 16. stoljeća gordo stoji na ulazu u šibenski kanal svetog Ante.
Šibenik je poznat po svojim obnovljenim kopnenim tvrđavama, a od ove sezone posjetitelji će moći obići i jedinstvenu pomorsku utvrdu - tvrđavu svetog Nikole koja je od srpnja 2017. na popisu zaštićene svjetske baštine. Uređuju se pristanište i dijelovi tvrđave, a radove zajednički financiraju Šibensko-kninska županija i Ministarstvo kulture.

Od sredine 16. stoljeća gordo stoji na ulazu u šibenski kanal svetog Ante.

Svojim trokutnim tlocrtom vrhunski je primjer inovativne fortifikacijske arhitekture. Pa se tvrđavu želi kvalitetno obnoviti i napokon predstaviti javnosti. Korak prvi - sanacija i rekonstrukcija maloga gata te gornjega platoa tvrđave.

Ulaz s kopna zasad nije moguć. Sve se na tvrđavi radi pod budnim okom konzervatora.

Otvaranje tvrđave za posjetitelje nemjerljiv je doprinos šibenskom turizmu. Jedini je to grad u Hrvatskoj i jedan od 5 u svijetu koji ima dva UNESCO-va lokaliteta.

Hrvatski restauratorski zavod izrađuje projekt cjelovite obnove i prezentacije tvrđave svetog Nikole. Jer nakon ovih prvih radova, u planu je uređenje kopnenog pristupa, info-punkta na obližnjem otočiću te Posjetiteljskog centra.

Pomoći će u tome 26 milijuna kuna dobivenih iz europskoga fonda. Svi sadržaji za posjetitelje bit će na kopnu, kako bi tvrđava ostala očuvana u izvornom obliku. Kao svjedok bogate šibenske povijesti i kao jedan od neuobičajenih primjera mletačke obrambene arhitekture zbog čega je i zaslužila upis na prestižan UNESCO-ov popis.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!