Morski pas ušao kroz krov, a kako će izaći?

14.10.2020.

20:53

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Zbog oštećenja u potresu i inače dotrajale zgrade, Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu seli se s Gornjega grada sve do rekonstrukcije i obnove palače Amadeo.
Zbog oštećenja u potresu i inače dotrajale zgrade, Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu seli se s Gornjega grada sve do rekonstrukcije i obnove palače Amadeo. Potrebno je preseliti čak milijun i pol eksponata, među kojima je i gorostasni morski pas dug gotovo osam metara. U muzej je ušao kroz krov pa će sada biti pravi izazov iznijeti ga.

Preseliti gotovo 600.000 prepariranih kukaca i jednako toliko ptica, izazov je za svakog djelatnika muzeja. No pravo iskušenje tek slijedi - kako premjestiti gorostasnu osmometarsku psinu jer je prevelika da bi prošla kroz muzejska vrata ili prozor.

Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, kazala je da je morski pas ušao preko krova. Smatra da će biti problem i iznijeti ga, ali napominje da se razrađuje nekoliko metoda. 

Ideja da se prepolovi i ponovno spoji isključena je nakon oštećenja u potresu. Druga rješenja podrazumijevaju rušenje zidova. Izazov je to s kakvim se do sada nisu susreli. Ništa lakše neće biti preseliti velike ptice.

- Za velike ptice poput noja, čaplji, roda, napravit ćemo drvene okvire i fiksirati vrat. Pri tim seobama, posebno kod dugovratih vrsta, taj vrat najveći je izazov. Kada ide u kamion i kad se trese lako može doći do puknuća, kazala je Irena Grbac, voditeljica zbirke ptica.

Ovakve selidbe eksponata nije bilo ni za vrijeme Domovinskog rata. Ravnateljica Vlahović naglašava kako ondje svi žele da preseljenje prođe neoštećeno te da se ništa do sada nije oštetilo, što god da se preselilo. 

Najveća selidba muzeja u Hrvatskoj označava i početak rekonstrukcije zgrade u kojoj je smješten, a ona će trajati tri godine i stajati 96 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!