22:36 / 10.05.2020.

Autor: Ana Bralić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Motika, križ i Bartol Kašić u jednom

-

-

Foto: - / -

Jurlinovi dvori su kutak za odmor, obnovu duše i tijela. Tamo je mala knjižnica koja krije neprocjenjivo blago.
Ponuditi turistima u zaleđu zanimljivu priču misao je vodilja brojnih malih obiteljskih turističkih gospodarstava. No, prije negoli su mnogi od njih i razmišljali o razvoju turizma na selu, već od osamdesetih prošloga stoljeća, gosti su obilazili Jurlinove dvore u zaleđu Primoštena.

Čuvar tamošnje baštine, svećenik don Stipe Perkov otvorio je vrata obiteljskoga imanja znatiželjnicima kako bi im posvjedočio o bogatoj kulturnoj baštini svojega kraja.

Kutak za odmor, obnovu duše i tijela. Mala knjižnica iznimne vrijednosti. Neprocjenjivo blago, kako ju je svojedobno opisao Milivoj Zenić, kulturni povjesničar i dugogodišnji ravnatelj šibenske Gradske knjižnice. Ova mala u Jurlinovim dvorima nosi ime šibenskoga biskupa Josipa Arnerića.

- On je uzrok, koji me ovdje postavio za župnika i onda kad sam došao - nije bilo knjiga. Svećenik mora biti prosvjetitelj i ljudima ponuditi knjige. Ovo je temelj, ovo sam pokupio, sakupio, stavio, a onda su svi drugi naslovi došli tako da sad ima oko 1000 naslova, priča don Stipe Perkov.

Među njima vrlo rijetke knjige na starohrvatskom jeziku - najstarija je iz 1639.. Napisao ju je Bartol Kašić, autor prve hrvatske gramatike. Da stari kameni dvori kriju ovakvo vrijedno papirnato blago, nepojmljivo je mnogim turistima.

- Najprije kada dođu na ova vrata, onda ih to zapljusne - jer ode ne očekuju. A onda, ovdje u ovom ormaru su knjige pod ključem. Kad ja to otvorim i iznesem, onda ostanu ljudi bez teksta jer ne mogu vjerovati da se na jednom ovakvom mjestu, u zaleđu, može se skrivati tako veliko blago, nastavlja don Stipe Perkov.

Don Stipe ih je brižljivo skupljao i sačuvao od propadanja, a pokrenuo je sada i postupak registriranja knjižnice. Predstavlja se gostima na jednom mjestu povijest i kultura primoštenskog kraja.

- Jer se 2 razine u ovom dvoru mogu vidjeti. U ovom obitavalištu - težački, zatim 300 godina star vrt koji je u registru kulturnih dobara RH. Zatim, tamo je etnografski muzej i zaseban sakralni dio. Knjižnica dolazi kao vrhunac, ponosno ističe don Stipe Perkov.

Jedinstveni doživljaj - to je upravo ono što će i ove sezone gosti dobiti kada posjete Jurlinove dvore. Ruralna arhitektura, prikaz težačkog načina života ispričana kroz prošlost obitelji Perkov te vrijedno etnografsko i sakralno blago koje je don Stipe vrijedno skupljao i sačuvao. I koje svjedoči o stoljećima povijesti primoštenskog kraja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!