MSU: Izložba o Animafestu uz 50. rođendan festivala

04.05.2022.

07:43

Autor: Hina/HRT/V.G.

MSU

MSU

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Svjetski festival animiranog filma Animafest ove godine slavi pedeseti rođendan, uz koji Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu 12. svibnja otvara izložbu "Animafest Zagreb 1972. 2022." koja sažima polustoljetnu povijest jednog od najstarijih festivala posvećenih animaciji.

Izložba donosi izbor iz nagrađenih animiranih filmova, predstavlja njihove autore, festivalske špice, nagrade, publikacije, plakate, crteže, dokumentarnu građu i fotografije.

Iz MSU-a kažu kako je u kronološkom slijedu istaknuto mjesto na izložbi posvećeno vizualnom identitetu festivala koji su sa svakim novim izdanjem razvijali animatori i grafički dizajneri.

Prvi logotip izradio je Borivoj Dovniković Bordo, prvi plakat osmislio je Zlatko Bourek, a Zvonimir Lončarić festivalsku maskotu Mandleka popularnog čovječuljka s polucilindrom, podsjeća se.

Uz središnju izložbu o povijesti festivala, tu su i četiri tematske izložbe koje se tradicionalno održavaju u popratnom festivalskom programu.

To su "Nedeljko Dragić: krotitelj linije", izložba storyboardsa Paula Driessena, nizozemskog majstora animacije te fotografija finskog autora Tima Viljakainena "Behind the Eyes of the World" koji od 1990. portretira animatore zatvorenih očiju u različitim ambijentima.

Izložba posvećena Nedeljku Dragiću, ovogodišnjem dobitniku nagrade za životno djelo kao jednom od najistaknutijih autora Zagrebačke škole crtanog filma, donosi njegova ključna ostvarenja u području animacije, filmove nastale u Zagreb filmu u okviru Studija za crtani film u koji dolazi početkom 1960-ih.

- Već tada prepoznat je kao iznimno talentiran crtač, od početka zaokupljen temama svakodnevice, otuđenja i ljudske osamljenosti. Uz najznačajnije filmove, izložene su knjige snimanja, crteži, celovi, nagrade i druga arhivska građa koja svjedoči da je on bio i izniman ilustrator, strip autor, karikaturist i grafički dizajner, najavljeno je.

Grupna izložba "Iza kulisa/Behind the Scenes", četvrti put predstavlja radove autora čiji su filmovi ušli u natjecanje kratkometražnog i studentskog filma, kako bi se prikazala raznolikost tehnika i autorskih pristupa iza selektiranih naslova, etapa koje su prethodile završetku filma. Na poziv se ove godine odazvalo 45 autora iz studentskog natjecanja Animafesta 2022.

Umjetnička i arhivska građa izložbe vlasništvo je Zagreb filma, Hrvatskog državnog arhiva, Muzeja suvremene umjetnosti, arhiva organizacijskih nositelja Hulahop d.o.o., i privatnih zbirki Veljka Krulčića, Nedeljka Dragića, Stjepana Lončarića, Margit Antauer Bube.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!