11:35 / 02.09.2019.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/V.M./Hina/HRT

MUO: 'Priče koje kroje Varteks'

-

-

Foto: - / -

Izložbom o sto godina jedne od najpoznatijih tekstilnih tvornica na ovim prostorima - Varteksu - Muzej za umjetnost i obrt u četvrtak, 5. rujna, otvara jesensku sezonu. Tim povodom gost Vijesti iz kulture bio je ravnatelj muzeja Miroslav Gašparović.
Izložbom o sto godina jedne od najpoznatijih tekstilnih tvornica na ovim prostorima - Varteksu - Muzej za umjetnost i obrt u četvrtak, 5. rujna, otvara jesensku sezonu. Tim povodom gost Vijesti iz kulture bio je ravnatelj muzeja Miroslav Gašparović.

Početak rujna tradicionalno znači i povratak kulture na kopno, odnosno u Zagreb. Iako prva u nizu, izložba u Muzeju za umjetnost i obrt 'Priče koje kroje Varteks', kojom ta ustanova otvara jesensku sezonu, vjerojatno će biti i jedan od najvažnijih događaja nove kulturne sezone.

Riječ je o izložbi koja priča stoljetnu priču o jednoj od najpoznatijih tekstilnih tvornica na ovim prostorima - Varteksu. Izložba je nastala u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin koji je potkraj prošle godine otvorio izložbu o sto godina Varteksa, no nije riječ o istoj izložbi.

Ova izložba ne samo da priča priču o jednoj tvornici, ona će sigurno u fokus javnosti ponovno staviti i sve one tužne priče o propasti tekstilne industrije na ovim prostorima.

Izložba kroz 14 priča donosi isječke Varteksove prošlosti, od pozicije na svjetskoj modnoj sceni, preko kreacije Žuži Jelinek do radnica koje su ondje provele radni vijek. Tu je i priča o Tivar odijelima, prezentacija modnog procesa, primjeri muške i ženske odjeća koja je u svoje vrijeme pratila modne trendove te uniforme za civilne i vojne potrebe.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović smatra kako je Varteks jedna od rijetkih preostalih tvornica i industrija koje uopće imaju priliku za preživljavanje, pa MUO tom izložbom, koja se temelji na izložbenom povijesnom pregledu tvrtke postavljenom prošle godine u Varaždinu, želi objasniti zašto je to važno.

- Kao i kod naše nedavne izložbe o industriji namještaja, želim reći da se tu ne radi samo o gubitku industrija, nego i o gubitku znanja. Ako Varteks propadne,  za pet godina više nitko neće znati staviti konac u iglu, tvrtka se neće moći ponovno pokrenuti jer više nitko neće ništa znati, ostat ćemo zemlja koja nudi samo najniže usluge, ustvrdio je Gašparović na najavnoj konferenciji za novinstvo.

Savršena izrada, najbolji materijali, modni dizajneri

Izložba će otkriti i da se Varteks na današnjoj modnoj sceni nastoji pozicionirati savršenom izradom odjeće, najkvalitetnijim materijalima i suradnjom s istaknutim modnim dizajnerima.

Nenad Bakić, predsjednik Uprave Varteksa, rekao je da ga je iznenadilo koliko ih ljudi dočekuje s dobrom voljom u njihovu nastojanju da spase tvrtku: Svi žele da Varteks uspije, no ne znaju koliko je to teško, na svoju 100. godišnjicu, to je bila klinički mrtva tvrtka, poručio je Bakić.

Kaže kako izložba u MUO priziva sentimentalnost i nostalgiju za onime što je moglo biti, ali se nije dogodilo: Varteks je sve ove godine radio najkvalitetnija odijela, ali mi sada želimo reetablirati njegov modni diskurs, ponuditi vrhunsku kvalitetu kako bi opet postao okosnica hrvatske modne industrije, naglasio je.

Izložba će se postaviti u dvorišnim dvoranama Muzeja, bit će otvorena do 6. listopada, a pratit će ju edukativni program u suradnji s Varteksom i Tekstilno-tehnološkim fakultetom, radionice, posebna vodstva, prezentacije.

Kustosi izložbe su Spomenka Težak iz Gradskog muzeja Varaždin i Adriana Prlić iz Muzeja za umjetnost i obrt, a vizualni identitet potpisuje agencija Brigada.

Više o samoj izložbi i tome kako je do nje došlo u Vijestima iz kulture otkrio je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!