13:24 / 29.01.2020.

Autor: I.Z./HINA

MUO u obljetničkoj godini dobio novog partnera

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ugovor su u ime INA-e potpisali Niko Dalić, član Uprave, a u ime Muzeja, ravnatelj Miroslav Gašparović, koji je podsjetio da ih je ta kompanija pratila i prije desetak godina.
Muzej za umjetnost i obrt počeo je obljetničku godinu novim vizualnim identitetom, ali i novim partnerom - u Muzeju je potpisan ugovor o partnerskoj suradnji s hrvatskom naftnom kompanijom INA - Industrija nafte d.d.

Ugovor su u ime INA-e potpisali Niko Dalić, član Uprave, a u ime Muzeja, ravnatelj Miroslav Gašparović, koji je podsjetio da ih je ta kompanija pratila i prije desetak godina.

- Posebno mi je drago da nam se INA vratila jer je jedna od najvećih kompanija u Hrvatskoj, a sama činjenica da nam daje potporu, ne samo financijsku, daje vjetar u leđa samom muzeju, rekao je Gašparović. Ocijenio je da je to jedini put kojim muzeji danas mogu ići.

- Budućnost male zemlje kao što smo mi jest u državnim i gradskim budžetima, ali se sve više moraju tražiti sredstva na drugim mjestima, u projektima, sponzorstvima, darovnicama, dodao je.

Niko Dalić, član Uprave INA-e rekao je da ta kompanija od svog osnivanja želi biti uključena u promicanje i održavanje kulturne baštine.

- Ovdje danas sudjelujemo u vrlo važnom jubileju, MUO je osnovan među prvima u Europi i zahvalni smo što su nas prepoznali kao kao svog partnera, ustvrdio je.

Milana Vuković Runjić,pročelnica Ureda za kulturu grada Zagreba, pozdravila je takvo stvaranje kvalitetnih veza gospodarstva i kulture, koje smatra iznimno važnima za budućnost.

2020: Promjene u stalnom postavu, izložba francuskih tapiserija

Gašparović je rekao da je MUO od svog osnutka prije 140 godina kontinuirano jedan od čelnih muzeja u cijeloj regiji, kao institucija koja i danas otvara nova vrata.

- U obljetničkoj godini smo promijenili vizaulni identitet jer želimo komunicirati s novim generacijama, biti prezentniji i razumljiviji, napomenuo je. Kaže da Muzej želi krenuti prema suvremenosti, dizajnu, fotografiji, suvremenoj umjetnosti, ali to ne znači da zaboravlja svoju tradiciju, već na njoj gradi odnos prema budućnosti.

Najavio je da će se 17. veljače otvoriti jedna trećina stalnog postava koji će biti ili potpuno promijenjen ili bitno osvježen, što je početak dugogodišnjeg procesa njegove izmjene  i otvaranja novih dijelova muzeja.

U svibnju će se otvoriti velika izložba remek-djela francuske tapiserije iz 15. stoljeća, u suradnji s pariškim muzejima Louvre i Cluny, a ravnatelj kaže da postoji mogućnost da ju otvori francuski predsjednik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!