11:59 / 26.11.2019.

Autor: Inja Svetl/V.M./HRT

'Muzej izgubljenih ljubavi' u Muzeju prekinutih veza

-

-

Foto: - / -

Po struci psiholog, američki pisac Gary Barker, ugledni aktivist za ljudska prava, osobito na području rodne jednakosti, predstavio je svoj četvrti roman ‘Muzej izgubljenih ljubavi’ - i to u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza.
Po struci psiholog, američki pisac Gary Barker, ugledni aktivist za ljudska prava, osobito na području rodne jednakosti, predstavio je svoj četvrti roman ‘Muzej izgubljenih ljubavi’ - i to u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza u kojem je svojedobno i dobio inspiraciju za svoj najnoviji roman.

Priče iz našeg Muzeja prekinutih veza doživio je Gary Barker kao okidač za emotivni roman u kojem različiti likovi pripovijedaju o ljubavi, i dirljivoj i beznadnoj, koja i spaja i razdvaja, o hrabrosti i dobroti u svijetu u kojem caruju rat i nasilje, genocid i traume.

Roman počinje situacijom kada par iz Amerike, Katja i Goran, u muzeju nalaze pismo koje je Goranu iz izbjegličkog kampa u Bosni uputila njegova prva ljubav. Nad par se nadvija sjena prošlosti s kojom moraju svesti račune.

- Mnogo je u romanu ljubavnih priča - i između roditelja i djece, tu postoji mnogo više od samo romantičnih ljubavi. A onda, moramo najprije voljeti da bismo ostali bez ljubavi, tako da je i prekinuta ljubav nakon svega - ljubavna priča, ona je stvarna, ona postoji bez obzira na svijet pun mržnje i nasilja, kaže Barker.

- To je ljubavna priča, no nije 'ljubić'. Ona ima neke elemente koji su teški, ima i rata i obiteljskog nasilja… To bi moglo obeshrabriti one koji vole ljubiće s 'happy endom', ali ne moraju se bojati jer se iz ove knjige može štošta naučiti o ljubavi i o ljudskim odnosima, napominje predstavljač knjige Andrija Škare.

Barkerovo pisanje, kaže kritika, pogađa ravno u srce, a junaci, unatoč lošim stratnim pozicijama, trude se da ne završe kao još jedan izložak u Muzeju prekinutih veza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!