15:55 / 09.11.2020.

Autor: Ines Milanković/Regionalni dnevnik/HRT

Muzej vučedolske kulture

-

-

Foto: - / -

Muzej obilaze posjetitelji iz cijeloga svijeta. U studenom je ulaz besplatan za sve građane koji imaju prebivalište u Vukovaru.
Muzej vučedolske kulture kroz svojih 19 prostorija otkriva brojne zanimljivosti o životu Vučedolaca. Na lokalitetu koji je istražen manje od 10% izgrađen je u svijetu jedinstven muzej posvećen jednoj kulturi. Tijekom studenoga za Vukovarce ulaz u je muzej slobodan.

Razina civilizacijskih dostignuća kojom se Europa može ponositi dolazi od naših Vučedolaca - najbolje ćete ih upoznati obilaskom Muzeja vučedolske kulture.

- Prezentiramo standarde koji su i danas prepoznatljivi. Pokazujemo koliko je bio sjajan, organiziran način života na lokalitetu Vučedol, rekla je Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture.

Istraženo je manje od 10% bogatog lokaliteta - o civilizacijskim dosezima svake godine otkrivamo sve više.

- Generacije i generacije ispred nas mogu biti sigurne da će ih oduševljavati lokalitet. Nadam se da će kroz budući arheološki park koji je u realizaciji posjetitelji moći doživjeti zaista u punom opsegu arheološki lokalitet ali i vrijeme 3. tisućljeća prije Krista, dodala je Hutinec.

Znamo da su Vučedolci kreirali najstariji indoeuropski kalendar, njihova je i prva bronca na svijetu, a brojni nalazi svjedoče da su bili veliki hedonisti. Muzej obilaze posjetitelji iz cijeloga svijeta. U studenom je ulaz besplatan za sve građane koji imaju prebivalište u Vukovaru.

Otkrite kako su se odijevale dame na Vučedolu i po čemu su Vučedolci bili napredniji od naših pradjedova.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!