21:45 / 29.09.2021.

Autor: P.F./Hina

Na 14. Malom Maruliću dodijeljene nagrade

Ilustracija, kazalište lutaka

Ilustracija, kazalište lutaka

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

U Gradskom kazalištu lutaka u Splitu, u sklopu 14. Malog Marulića, izvedena je predstava Ivane Vuković "Miš u toću", redatelja Ivana Plazibata. Dodijeljene su i nagrade za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu.

Nagradu Natječaja za najbolji dramski tekst osvojila je Hana Veček za tekst "Bijelci", drugu nagradu dijele Maja Katić i Dunja Fajdić, koautorice nagrađenog teksta "Svijet oko puta", dok je treću nagradu osvojila Luiza Bouharaoua za tekst "Jajo i strašni strah".

Četrnaesti po redu Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić otvoren je u utorak, a tijekom pet dana festivala publiku će predstavama zabavljati kazališta iz Rijeke, Zagreba, Zadra i Splita koje će se igrati na pozornicama splitskog Gradskog kazališta lutaka, Gradskog kazališta mladih i Hrvatskog narodnog kazališta.

 Festival promovira hrvatsko dramsko pismo za djecu, a ove je godine posvećeno 500. obljetnici prvotiska Marulićeve "Judite".

Na repertoaru su predstave: "Hrvatske vile i vještice" autora Hrvoja Zalara u izvođenju Kazališta Prijatelj iz Zagreba, "Lovci na snove", autorskog tima predstave, a izvest će je Lutkarska organizacija LOFT iz Zagreba. Gradsko kazalište Žar ptica iz Zagreba će izvesti predstavu "Hoću-neću" Vesne Kosec-Torjanac, dok će Kazalište mala scena na repertoaru imati "Sunce djever i Neva nevičica" Ivane Brlić Mažuranić.

Splićani izvode dvije predstave, "Miš u toću" autorice Ivane Vuković, u izvođenju Gradskog kazališta lutaka i "Adriatiko" Siniše Novkovića koju će zajedno prikazati Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke i Gradsko kazalište mladih Split. Riječani, iz Gradskog kazališta lutaka, će imati još jednu predstavu i to "Flekavca" Nine Mitrović, dok će Kazalište lutaka iz Zadra izvesti predstavu Filipa Jurjevića i Vinka Radovčića "Pazi što govoriš".

Posljednjeg dana će biti dodijeljene nagrade najboljim predstavama i umjetničkim ostvarenjima o kojima će odlučiti stručni žiri festivala u sastavu Mario Kovač, redatelj, Jasna Jasna Žmak, dramatičarka, spisateljica i dramaturginja i Paolo Tišljarić, redatelj, kazališni producent i ravnatelj dubrovačkog Kazališta Marina Držića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!