Na HRT-u premijerno prikazan dokumentarac o Viktoru Žmegaču

29.01.2018.

17:04

Autor: HRT / V.M.

-

-

Foto: - / -

Dokumentarni film „Viktor Žmegač – umijeće pisanja, užitak čitanja“ pedesetominutna je priča autorice Line Kežić o najvećemu hrvatskom germanistu i znanstveniku europskoga ugleda.
Dokumentarni film“ Viktor Žmegač – umijeće pisanja, užitak čitanja“ pedesetominutna je priča autorice Line Kežić o najvećemu hrvatskom germanistu, znanstveniku europskoga ugleda, autoru čije se kulturološke studije prodaju u velikim nakladama, sveučilišnome profesoru koji je naraštaje hrvatskih i njemačkih studenata uputio u dubine njemačke književnosti.

O Viktoru Žmegaču u filmu govore povjesničari književnosti, glazbenici, bivši studenti, prijatelji, vodeći njemački germanisti. Akademik Viktor Žmegač u filmu svira klavir, govori o svojemu djetinjstvu, o obitelji, o knjigama i strasti čitanja. Redateljica je i scenaristica dokumentarnoga filma Lina Kežić, snimatelj Milorad Tapavički, montažerka Nina Koletić, pomoćnica redatelja Renata Tijanić i producentica Sanja Knez.

Akademik Viktor Žmegač jedan je od najvažnijih hrvatskih intelektualaca našega doba, a njegove su knjige obvezna literatura na mnogim stranim sveučilištima. Plod su goleme znanstvene i općekulturne temeljitosti,  ističe autorica dokumentarnoga filma Lina Kežić.

Dokumentarni film premijerno je prikazan na HRT1 u nedjelju, a reprizno emitiranje će biti na HRT3 u srijedu 31. siječnja u 20.35h.

Dokumentarni film o Viktoru Žmegaču možete pogledati i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!