12:21 / 27.08.2018.

Autor: T.V./HRT

Na HRT-u se snimaju hrvatski 'pirati s Kariba'

-

-

Foto: - / -

Igrano-dokumentarna serija 'Doba uskoka' iz zaborava izvlači zadivljujuću povijest Senja, grada koji je gotovo cijelo jedno stoljeće prkosio velikim europskim silama. Radnja prati zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća.
Nakon međunarodnoga uspjeha dokumentarnih serija 'Hrvatski kraljevi' i 'Republika' Hrvatska radiotelevizija (HRT) snima igrano-dokumentarnu seriju 'Doba uskoka' scenarista, redatelja i skladatelja Božidara Domagoja Burića.

Igrano-dokumentarna serija 'Doba uskoka' snima se u cijelosti u vlastitoj produkciji javnoga medijskog servisa, a iz zaborava izvlači zadivljujuću povijest Senja, grada koji je gotovo cijelo jedno stoljeće prkosio velikim europskim silama. Radnja prati zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća, a prikazivanje serije očekuje se tijekom iduće godine.

Senjske uskoke možemo nazvati hrvatskim 'piratima s Kariba', s tom razlikom da su se pustolovine koje naša serija pokazuje doista i dogodile. Cijela se ekipa veseli radu na tome projektu i činjenici da će se povijest senjskih uskoka uskoro gledati po cijelome svijetu, ističe Božidar Domagoj Burić, čija je serija 'Hrvatski kraljevi' prodana u više od trideset država. Sličan uspjeh imala je i serija 'Republika' koja se početkom svibnja počela prikazivati na programu Viasat History.

Hrvatska radiotelevizija je za potrebe serije dala izraditi približno 600 kostima koji su unikatan ručni rad. Kostimografkinja Jasna Zvonković Ljevaković kaže da su se uskočki kostimi izradili prema zapisima do kojih se došlo te crtežima. U izradi je pomogao i Tomislav Aralica, kolekcionar i jedan od vodećih stručnjaka za hrvatsko povijesno oružje.

Igrano-dokumentarna serija 'Doba uskoka' sastoji se od četiri nastavka - svaki u trajanju od 50 minuta. U njihovoj izradi sudjeluje ista ekipa koja je pripremala Hrvatske kraljeve i Republiku. Uz redatelja, scenarista i skladatelja Božidara Domagoja Burića u njoj su montažer Dubravko Prugovečki, direktor fotografije Branko Cahun te kostimografkinja Jasna Zvonković Ljevaković. Scenograf je Igor Juras, nadglednik vizualnih efekata Kristijan Mršić, a producentica Marija Kosor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!