13:18 / 30.01.2019.

Autor: I.H./Hina

Na Manhattanu otvoren muzej KGB-a

Foto: screenshot, twitter

Foto: screenshot, twitter

Foto: - / -

Autor postave je litavski povjesničar Julius Urbaitis. Muzej je smješten u 14. ulici i na golemom prostoru ima 3500 originalnih predmeta koje je Urbaitis (55) skupljao 30 godina diljem svijeta.
Lenjinovi portreti na zidovima, sovjetska vojna glazba u pozadini, pažljivo obnovljeni uredi oficira KGB-a.. Dobrodošli u njujorški muzej posvećen sovjetskoj obavještajnoj službi koji je oživotvorio duh hladnog rata u srcu Manhattana.

Tehnologija koju su koristili sovjetski špijuni, u ono doba vrlo napredna, glavna je tema novootvorenog muzeja. Autor postave je litavski povjesničar Julius Urbaitis.
Muzej je smješten u 14. ulici i na golemom prostoru ima 3500 originalnih predmeta koje je Urbaitis (55) skupljao 30 godina diljem svijeta. Među njima su deseci kamera dizajniranih tako da stanu u dugmad, pojaseve i druge dijelove odjeće, minijaturni mikrofoni, dokumenti skriveni u potpeticama.

Ondje je i replika bugarskog kišobrana, čijim je otrovanim vrhom ubijen bugarski disident Georgi Markov u Londonu 1978. u jednoj od najpoznatijih epizoda hladnog rata.

Ili veliki američki pečat što su ga sovjetski školarci poklonili 1945. američkom veleposlaniku u Moskvi Averellu Harrimanu s ugrađenim malenim mikrofonom. Sovjetima je to omogućilo da godinama slušaju razgovore u veleposlanstvu.
Zahvaljujući bogatim dekoracijama muzej nudi putovanje u sovjetski svijet koji je davno nestao.

Namještaj iz onog vremena, uniforme, knjige koje su koristili KGB-ovi agenti, kutije cigareta, izvorne šalice čaja, telefoni i pisaće mašine. One koji su mogu priuštiti vodiča (obična ulaznica je 25 dolara, a s vodičem 43,9 dolara) dočekat će izvorni govornici ruskog poput Sergeja Kolosova, bivšeg dektektiva lenjingradske policije koji se i koristio nekima od izloženih predmeta.

Muzej je u privatnom vlasništvu američke tvrtke kojoj Urbaitis nije htio reći naziv jer želi ostati anonimna. Njemu su investitori pristupili nakon što je s kćeri Agne Urbaityte uredio muzej KGB-a u Kaunasu.

- Amerikanci su dolazili u Litvu nekoliko puta i propitkivali me mogu li napraviti muzej u Sjedinjenim Državama. Nisu htjeli nekoga tko ne poznaje sovjetski režim, rekao je.

Litva je ponovo postala samostalna nakon raspada SSSR-a 1991. kada je Urbaitisu bilo 27 godina. Kao i svi "koji su htjeli nešto napraviti u SSSR-u", i on je bio član komunističke mladeži. Ali danas je "apolitičan" i jedina mu je ambicija njujorški muzej "pretvoriti u najbolji u svijetu tog tipa".

U razgovoru za AFP kaže da je današnjim agentima mnogo lakše.

- Naša računala i smartfoni najbolje su oruđe. Mi im sami dajemo informacije.
Muzej je nedavno otvoren i zasad mu odlično ide.

- Jako smo zaposleni, kažu Urbaitis i njegova kćer. Kontekst im ide u prilog, otvorenje je bilo ured optužbi za rusko uplitanje u američke predsjedničke izbore i Trumpovu pobjedu te afere s trovanjem bivšega dvostrukog sovjetskog agenta Sergeja Skripal u Britaniji, koje se pripisuje Moskvi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!