Na Osječkom ljetu kulture 86 programa

07.06.2023.

17:18

Autor: Hina/HRT

Osječko ljeto kulture

Osječko ljeto kulture

Foto: Davor Javorovic / Pixsell

Na Osječkom ljetu kulture (OLJK), koje će trajati od 27. lipnja do 2. rujna, bit će izvedeno ukupno 86 kazališnih, glazbenih, likovnih, filmskih i drugih programa, a otvara ga ansambl Lado s novim programom "Ladom po svijetu", najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare

Osječki dogradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Dragan Vulin rekao je na konferenciji za novinare da su odlučili ponoviti prošlogodišnji koncept, kada je OLJK prvi put trajao dva mjeseca, ocijenivši da će i ove godine Osijek biti kulturna metropola istoka Hrvatske.


Proračun ovogodišnjeg OLJK-a iznosi 200 tisuća eura, pri čemu je trećina sredstava iz gradskog proračuna, trećinu je osiguralo Ministarstvo kulture i medija, a ostatak Osječko-baranjska županija, osječka Turistička zajednica te sponzori i donatori, istaknuo je Vulin.


Za provedbu i organizaciju OLJK-a zadužen je osječki Kulturni centar, ali u organizaciji predviđenih programa sudjeluju i ostale gradske kulturne ustanove, dodao je.


Ravnatelj osječkog Kulturnog centra Ivan Kristijan Majić ocijenio je da je program OLJK-a izbalansiran tako da nudi slične količine različitih sadržaja, kako bi privukli što više različite publike.


Ove godine imamo osam kazališnih predstava, među njima i premijeru predstave "Testosteron" u režiji Jasmina Novljakovića te u koprodukciji OLJK-a i Ludens teatra. Kazališni program koncipiran je tako da u prvi plan stavimo glumca i glumačko umijeće, jer to su sve pitke, gledljive, duhovite, ali glumački jake predstave, rekao je Majić.


Ističe kako je i glazbeni program u rasponu od popularnog do klasičnog, sve do suvremenijih izričaja. Na OLJK-u će, uz ostale, nastupiti zbor "Mecsek" iz Pečuha, čime će se obilježiti 50 godina prijateljstva Osijeka i Pečuha, zatim "JazzIstra Orkestar", koji uvijek kombinira jazz izričaj s nekom drugom glazbom, a ovoga puta će to biti glazba sastava KUD "Idijoti", a veliki koncert održat će kantautor Ibrica Jusić, izvijestio je Majić.


Izložbe koje se održavaju u likovnom dijelu programa organiziraju se u suradnji sa svim gradskim izložbenim prostorima, a uz ostale, predstavit će se Dubravko Mataković i Vlado Kristl, napomenuo je.


Nadamo se da ćemo ovakvim programom dodatno pozicionirati OLJK kao kulturnu manifestaciju i Osijek kao kulturnu metropolu, istaknuo je Majić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!