11:24 / 30.07.2020.

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Na 'Sunčanoj strani Prisavlja' predstavljen 26. Sarajevo film festival

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U sklopu projekta 'Sunčana strana Prisavlja' sinoć je, uoči koncerta Psihomodo Popa, predstavljeno 26.izdanje Sarajevo film festivala, uz sudjelovanje glumica i redatelja koji su ostavili traga na toj velikoj filmskoj manifestaciji.
U sklopu projekta 'Sunčana strana Prisavlja' sinoć je, uoči koncerta Psihomodo Popa, predstavljeno 26.izdanje Sarajevo film festivala, uz sudjelovanje glumica i redatelja koji su ostavili traga na toj velikoj filmskoj manifestaciji.

Kao i drugdje, ove će godine u Sarajevu mjere nažalost diktirati tempo održavanja festivala i druženja filmaša.

- Sigurno je da će biti više otvorenih kina, razmaka između stolaca, ali osnovno je pitanje kapaciteta, dakle, koliko će ljudi moži biti na jednom mjestu, napominje Jovan Marjanović, predstavnik 26. izdanja Sarajevo Film Festivala.

Ovogodišnja članica žirija je Jadranka Đokić, koja uz Almu Pricu otvara festival svjetskom premijerom filma autora Pjera Žalice ‘Koncentriši se, baba’.

- Veselim što ću, u ovom vremenu u kojem stalno pričamo o nekim katastrofama, moći razgovarati o onome o čemu najviše volim govoriti, a to je filmska umjetnost, kaže Đokić.

Razgovor o Sarajevo film festivalu s Almom Pricom, Jadrankom Đokić i Bobom Jelčićem, te predstavnikom festivala Jovanom Marjanovićem moderirao je Boško Picula, a s redateljem Nebojšom Slijepčevićem razgovarla je Maja Njirjak.

Večer na otvorenom bila je zaokružena filmom ‘Kvadrat’ i intervjuom s redateljem Rubenom Ostlundom, prošogodišnjim predsjednikom žirija.

Festival će se održati uz rigorozne mjere

Publici će na raspolaganju biti posebni ulazi i sektori za grupe od maksimalno 100 posjetitelja u otvorenim ili do 50 u zatvorenim projekcijskim prostorima, uz obaveznu fizičku distancu, redovne dezinfekcije prostora.

Rigorozno će se provjeravati obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, a preporuka je i nošenje maski na otvorenom, ističu sa SFF-a.

- Naša dužnost kao odgovornih profesionalaca je bila da ovogodišnje izdanje festivala prilagodimo situaciji koju je nametnula globalna Covid-19 pandemija. Želimo još jednom, zajedno pokazati važnost kulture i umjetnosti, i grad Sarajevo i BiH pokazati u pravom svjetlu, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Izrazio je uvjerenje da svi zajedno, organizatori, građani Sarajeva, institucije vlasti, brojni partneri, ugostiteljski objekti i hoteli, te gosti koji će unatoč brojnim iskušenjima biti s njima, mogu uspjeti u tome.

- Organizirajući festival u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija gradi i kada smo dužni održavati fizičku distancu, ustvrdio je.

Filmske projekcije održavat će se na lokacijama gdje je moguće kontrolirano i kontinuirano provoditi sve epidemiološke mjere.

To su Ljetno kino Raiffeisen, dm Summer Screen, Ljetno kino Safet Zajko, te novo Ljetno kino Stari grad. Projekcije u zatvorenom su planirane u Bosanskom kulturnom centru, kinu Meeting Point, MMC Ilidža, Dječija kuća Novo Sarajevo.
KJP Centar Skenderija je alternativa u slučaju kiše za projekcije iz Ljetnog kina Raiffeisen i Ljetnog kina Stari grad.

Bez Narodnog pozorišta i službenog protokola na crvenom tepihu

Prvi put nakon 15 godina neće biti projekcija u Narodnom pozorištu, niti će na crvenom tepihu biti službenog protokola.

S festivala kažu da će crveni tepih biti mjesto za intervjue s autorima i gostima Festivala, te za promociju svih zdravstvenih, epidemioloških mjera, dok će otvoreni prostori oko kazališta postati ‘središnje mjesto sigurnih susreta.’

U skladu sa situacijom, prijema i partyja u organizaciji Sarajevo film festivala i festivalskih gostiju ove godine neće bit, a da bi se izbjegle uobičajene gužve, gledateljima se preporučuje online kupovina ulaznica.

Filmski programi, predavanja i razgovori prvi put će biti dostupni gledateljima iz Bosne i Hercegovine putem online platformi.

Online će se održati i program CineLink dani filmske industrije, koji obično privuče oko 1500 profesionalaca iz svijeta filma te Talents Sarajevo, festivalska platforma za obuku mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Europe i Južnog Kavkaza.

Ove godine SFF s dijelom svoga filmskog programa ide i u Mostar, u novootvoreno kino na trgu novoizgrađenog Trgovačkog centra Plaza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!