16:19 / 30.03.2020.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Na Svjetski dan kazališta i teatar je – ostao doma

-

-

Foto: - / -

Svjetski dan kazališta obilježen je u petak uz niz zbivanja u virtualnom prostoru. Glumci nisu izašli na pozornice, no to ne znači da ih se na tim istim pozornicama ne može gledati.
Svjetski dan kazališta obilježen je u petak uz niz zbivanja u virtualnom prostoru. Kada se 1961. godine u Parizu počeo obilježavati taj dan, nitko nije mogao ni slutiti da će 2020. kazališta biti zatvorena. Glumci nisu izašli na pozornice, no to ne znači da ih se na tim istim pozornicama ne može gledati.

Iz svoga doma putem interneta tijekom cijeloga dana mogle su se birati predstave iz bogate ponude teatara diljem zemlje. Zagrebačko kazalište mladih publici je, primjerice darovalo predstavu ‘Črna mati zemlja’ u režiji Dore Ruždjak Podolski.

- Jako nam nedostaje naša publika, naši gledatelji i moramo se međusobno bodriti i biti u kontaktu i ne smije zamrijeti kulturni život, sve ćemo učiniti da prebrodimo ovu situaciju, poručila je ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković.
ZKM za 72. rođendan uputio poruku solidarnosti Zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište na YouTubeu je prikazalo predstavu 'Vučjak' Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana, a do publika do sada imala priliku vidjeti već 9 predstava s gotovo 300 tisuća pregleda.

- Gledali su nas u Hrvatskoj, ali i u SAD-u, na Filipinima, u Argenitini, gledali su nas ljudi koji nikada nisu bili u našem kazalištu, izjavila je putem video poziva intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč.HNK Zadar emitiralo je svoje ponajbolje predstave putem Youtube kanala, a Gradsko kazalište Pula snimku hit komedije ‘Furbaćona 2’.

Poruka Siniše Popovića za Svjetski dan kazališta

Poruku za Svjetski dan kazališta napisao je glumac Siniša Popović, a pročitala ju je glumica dubrovačkog kazališta 'Marin Držić' Srđana Šimunović:

Moramo vjerovati u kazalište. Svi mi koji ga stvaramo. Moramo ustrajati u toj vjeri. To nam je poslanje. Gubeći sve više bitke za ljudsko dostojanstvo na pozornici stvarnog života postajemo sve odgovorniji za onaj koji stvaramo na ovoj imaginarnoj, duhovnoj.

I glumci HNK Split iz svojih su se domova uključili u obilježavanje dana kazališta prigodnim porukama:Poruku i čestitku u povodu Svjetskog dana kazališta, posebno za Vijesti iz kulture, poslali su i članovi glumačkog ansambla ZKM-a Urša Raukar i Dado Ćosić:

- Kazalište trenutačno boravi u virtualnom prostoru iz kojeg nas tješi poziva na solidarnost, toplinu, dobrotu i odgovornost, ali koje istovremeno žudi za povratkom u svoje prirodno okruženje, među ljude, pred svoju publiku, kako bi nas u tom trenutku još snažnije i još glasnije pozvalo na očuvanje elementarnih ljudskih i kulturnih vrijednosti koje su nam neophodne za oporavak našeg društva nakon ovih katastrofa. Ostajemo uz vas, sretan vam dan kazališta, poručila je glumica ZKM-a Urša Raukar.

- Dragi ljudi, sretan vam Međunarodni dan kazališta. Ja se nadam da je ovo prvi i posljednji put da vam ovu čestitku upućujem s molbom da ostanete doma u izolaciji. Na putu do dućana sjetite se vaših najstarijih susjeda, pokucajte im na vrata i pitajte treba li im što, obaviti kupovinu. Kad se oporavimo od svih ovih katastrofa koje su nas zadesile, kupite ulaznicu i podržite kazalište, ne samo moj ZKM, nego sve one samostalne umjetnike, nezavisnu kulturni scenu koja živi od vas i za vas, poruka je glumca Dade Ćosića.

Nezavisna kazališta u posebno teškom položaju

Na Svjetski dan kazališta ne smijemo zaboravili na nezavisna kazališta, koja su u ovom trenutku, kao i sva druga kazališta zatvorena, a njihovi djelatnici, mahom samostalni umjetnici, bez posla i prihoda.

Oni pozdravljaju mjere koje je počelo provoditi Ministarstvo kulture, no smatraju kako to nikako nije dovoljno te da bi se mjere koje je donijelo Ministarstvo rada i socijalne skrbi trebale odnositi i na kazališne umjetnike.

- Mi nismo ničiji zaposlenici, a sadašnje mjere se odnose na tvrtke i njihove zaposlenike. Mi moramo svoju pripadnost određenoj grupaciji, dakle samostalnim umjetnicima, dokazivati na drugi način. Mi ideje i načine kako se to može dokazati imamo, i samo tražimo sugovornike i u Ministarstvu kulture, Ministarstvu rada i socijalne skrbi i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i da riješimo problem utvrđivanja kriterija po kojima će samostalni umjetnici moći ostvariti mjere potpore, upozorio je osnivač kazališta Planet Art Marko Torjanac.

I još samo poruka cijele ekipe Vijesti iz kulture: Gledajte predstave, zaronite u neke druge svjetove i ostanite doma!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!